flitspaal

Raalter wasserij moet snelheidsboetes 'gewoon' betalen: er is niets mis met flitspaal langs N35

Flitspaal
Flitspaal © iStock / kievith
Er is niets mis met flitspaal 3552 langs N35 tussen Nijverdal en Wierden. Dat is de conclusie van kantonrechter Berg in het bezwaar dat wasserij Lips Plus uit Raalte maakte tegen een aantal snelheidsboetes.
Manager van de wasserij, Alfons Schotman, tekende beroep aan tegen een aantal snelheidsboetes die waren opgelegd nadat er nieuwe apparatuur in de flitspaal was geplaatst.

Toename van aantal boetes

Hij is van mening dat het apparaat niet goed geijkt is en onterecht (niet gemaakte) overtredingen vastlegt. Volgens hem is er sprake van een niet te verklaren toename van het aantal boetes dat zijn chauffeurs na de vervanging in juni vorig jaar kregen.
Niet alleen wees onderzoek van de tachograaf uit dat de chauffeurs zich aan de snelheid hielden, ook een boete voor een overtreding met een gereden snelheid van 93 'kan helemaal niet', omdat de trucks voorzien zijn van een snelheidsbegrenzer. 

'Ik kreeg geen enkele boete'
Schotman kreeg de kantonrechter tijdens een eerdere zitting zover dat er onderzoek gedaan werd naar de flitspaal en verkeersgegevens. Uit dat onderzoek blijkt volgens kantonrechter Berg niet dat er echte verschillen zijn tussen de beide types flitspalen die op de bewuste locatie langs de N35 stonden.
Rechter Berg reed zelf meermaals langs de paal om te testen of deze rare dingen deed. "Ik kan u vertellen, ik ben er verschillende keren met ongeveer 79 langsgereden en ik kreeg geen enkele boete."

150 boetes meer
Volgens Schotman bewijst het feit dat er in de zomer van vorig jaar zo'n 150 boetes meer waren uitgedeeld, wél dat er iets mis is.
Maar de rechter kan die stijging in het aantal boetes wel verklaren: "Dat past bij recreanten, die genieten van het mooie Twente en hebben geen weet van de flitspaal, terwijl iedereen in Twente weet dat die flitskast daar staat."

Wasserij staakt verzet
Voor Schotman is de afloop van zijn beroep teleurstellend. Hij heeft het gevoel als de kleine David tegen de grote Goliath te vechten. "Dat ga je nooit winnen."
Een nieuw verzet tegen de beslissing van de kantonrechter tekent hij niet aan, dat gaat te veel geld kosten. "Het gaat hier om nog geen 500 euro, een nieuwe zaak gaat veel meer kosten." 
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.