nieuws

Internationale Bierdag: het nieuwe Zwolse bier blijft lokaal

"Oh, is het vandaag Internationale Bierdag?" Zo reageerde bierbrouwer Roland van Ark uit Zwolle toen we hem naar zijn Zwolse biertje vroegen. Zijn gloednieuwe brouwerij Bohemean zit in een oud NS-gebouw aan de Westerlaan in Zwolle. Zo'n honderd jaar geleden werd daar elektriciteit opgewekt voor de werkplaatsen.
De dieselgeneratoren zijn er al lang niet meer. Er staan nu gloednieuwe ketels waarin bier wordt gebrouwen. "Een echt lokaal biertje", zegt Van Ark. Het brouwproces lijkt erg veel op die van Kölsch, een bier dat gemaakt wordt in Keulen. En daarom heeft het de naam Zwölsch.
Activiteiten tijdens de internationale bierdag heeft de Zwolse brouwer niet. Zijn bier levert hij hoofdzakelijk aan een paar cafés in Zwolle. Sommigen hebben het op de tap, anderen op de fles. Ervan leven, kan hij nog niet. Het is op dit moment kostendekkend.

Ervaring

Van Ark heeft ervaring opgedaan bij een een brouwerij in Ootmarsum en is nog geen jaar geleden zijn eigen bier gaan brouwen in Zwolle. Zo'n drie maanden geleden heeft hij zijn eerste bier kunnen leveren.
Het pand is Van Ark nog aan het verbouwen. Hij wil van zijn bierbrouwerij een soort evenement maken met onder meer rondleidingen. Ook hoopt hij de productie nog op te voeren. Pas dan zal zijn onderneming winstgevend zijn.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.