nieuws

Kans op waterhozen door naderend lagedrukgebied

Kans op waterhozen door naderend lagedrukgebied
Kans op waterhozen door naderend lagedrukgebied © RTV Oost
Het zou zomaar kunnen dat je vandaag waterhozen ziet in Overijssel. De 'watertornado's' ontstaan wanneer koude lucht over opgewarmde meren trekt. En die koude lucht staat er vandaag aan te komen, meldt Weerplaza.
In de late ochtend en het begin van de middag is de grootste kans op waterhozen boven grote meren. In de loop van de middag neemt de windkracht uit het noorden toe, waardoor de kans op waterhozen kleiner wordt.
Twee jaar geleden waren bij Zwolle zelfs 'dubbele waterhozen'. Op sociale media werden mooie plaatjes gedeeld: 
Kans op waterhozen door naderend lagedrukgebied
Kans op waterhozen door naderend lagedrukgebied © RTV Oost
Een waterhoos ontstaat als stijgende lucht een aanzuigende werking boven het aardoppervlak veroorzaakt. De lucht stroomt dan in een spiraalvormige beweging met grote kracht naar boven. Als dit boven water gebeurt, ontstaat een waterhoos.
Een waterhoos is zeldzaam, maar niet uniek. Het komt bijna ieder najaar wel eens voor in Nederland. Vooral aan het einde van de zomer, wanneer het water het warmst is, ontstaan waterhozen.

Gevaarlijk?

Waterhozen zijn minder krachtig dan 'echte' tornado's, die kunnen ontstaan bij zware onweersbuien boven land. Ook bewegen ze een stuk trager. Watersporters moeten daarom op hun hoede zijn, maar hoeven open water niet te mijden. Volgens Weerplaza is het gevaarlijker als het onweert.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.