nieuws

Aan alles komt een eind: laatste voorstelling Hanna van Hendrik

Hanna van Hendrik
Hanna van Hendrik © Ben van Duin
Het Twents theaterspektakel Hanna van Hendrik is definitief afgelopen. In het stuk vecht Hanna uit Tubbergen, net als vele boeren in de roerige jaren zeventig, tegen de ruilverkaveling. Gisteravond klonk het laatste applaus in een uitverkochte Hangar 11 op Vliegveld Twenthe.
Zomaar een greep uit de reacties: "Ik vond het indrukwekkend, ik ben er nog steeds stil van." En deze vrouw was niet de enige. Bij de hangar laten honderden bezoekers het toneelstuk rustig bezinken, onder het genot van een borrel. Er was genoeg om over na te praten, waaronder hét protest, dat voor velen nog een verse herinnering is.
Voor wie kort wil (na)genieten van de voorstelling: 
(Kort) nagenieten: zo was de laatste voorstelling van Hanna van Hendrik

Met hooivorken de straat op

Het is 1971 als boeren met hooivorken naar Tubbergen komen om te protesteren tegen de ruilverkaveling. Het is de felste boerenopstand in de Nederlandse geschiedenis en speelt een grote rol in het toneelstuk. "Ik zat op de lagere school en kan mij de sfeer en spanning in de dorpen nog goed herinneren", zegt een man uit Fleringen. "Het was enorm grimmig. 's Avonds zaten we voor de tv naar de protesten te kijken, het was landelijk nieuws."
Lovende reacties
Ook cabaretier Youp van 't Hek is groot fan van de voorstelling, zo laat hij weten in zijn column in de NRC: "Net zo schitterend en sensationeel als Hanna van Hendrik dat ze afgelopen weken met honderden Tukkers in een hangar op het vliegveld Twente hebben gemaakt. Ik was erbij en het is lang geleden dat ik zo’n schitterende avond totaaltheater heb meegemaakt. Toen ik overdonderd het theater uit wankelde dacht ik maar een ding: Hup Twente! Wat was dit goed!"

Maar Hanna van Hendrik ging over meer dan alleen conflict: er was ook ruimte voor romantiek. Hanna wordt namelijk verliefd op een vreemdeling, de Limburger Hendrik (Huub Stapel). Ze krijgen kinderen, maar door een tragisch ongeval verliest ze haar Hendrik al snel.

Toekomst en verleden

Ondertussen zoekt ze naar manieren om haar boerenbedrijf te laten voortbestaan en vast te houden aan waarden en tradities. Hendrik, die in haar gedachten altijd bij haar blijft, helpt haar het antwoord te vinden op de vraag waar het stuk echt over gaat: hoe omarm je de toekomst zonder het verleden te vergeten?
Hanna van Hendrik
Hanna van Hendrik © Ben van Duin

Unieke aanpak

Het leven van Hanna werd verteld in drie aktes en op drie locaties. Vooral het moment waarop de boeren in opstand kwamen tegen schaalvergroting, werd enthousiast ontvangen door het publiek, dat regelmatig goedkeurend klapte.
Het doet vermoeden dat Hanna, die zich hevig verzette tegen de toekomst, tóch een punt had: sommige sentimenten veranderen niet.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.