nieuws

Fietsbrug bij Giethoorn al weken kapot: wie gaat hem repareren?

De gestremde fietsbrug in Giethoorn bij waterresort Bodelaeke
De gestremde fietsbrug in Giethoorn bij waterresort Bodelaeke © RTV Oost Jolande Verheij
Dagelijks staan fietsers in rijen te wachten voor een brug die open staat, en ook open blijft. Het gaat om de brug bij waterpark Bodelaeke bij Giethoorn, in de fietsroute door de Wieden tussen Sint Jansklooster en Giethoorn. De brug is kapot, maar wie hem moet gaan repareren is onduidelijk.
De brug is aangelegd ten behoeve van de watervilla's in het waterresort Bodelaeke, waar de meeste huizen een eigen aanlegplek hebben. Dankzij de draaibrug kunnen er ook grotere schepen komen. De brug staat open voor scheepvaart en fietsers kunnen met een knop de draaibrug bedienen als ze naar de overkant willen.

Vandalisme

In de praktijk maken veel meer fietsers van de brug gebruik dan schepen. Ook is de draaibrug erg in trek bij de jeugd die het leuk vindt om op het draaiende deel van de brug te staan en er vanaf te springen. Hierbij zou het mechaniek van de brug vernield zijn. De brug moest afgelopen jaren al meerdere keren gerepareerd worden. 
Waterpark Bodelaeke is eigenaar van de brug, maar die voelt zich niet verantwoordelijk voor de schade veroorzaakt door vandalisme en verwijst naar de gemeente. Met als gevolg: drommen toeristen die onverwacht voor een dichte slagboom staan.
Dagelijks staan honderden fietsers voor een open brug
Dagelijks staan honderden fietsers voor een open brug © RTV Oost Jolande Verheij

Flinke omweg

De route dwars door de Wieden, via het pontje bij Jonen, is populair bij fietsers. De route staat ook in buitenlandse reisgidsen. Maar wie voor de open brug komt te staan moet echt een flink eind om fietsen. "Teleurstellend dat we nu minstens vijf kilometer terug moeten," vindt een Duitse familie.
Fietsers verbazen zich er vooral over dat er niks wordt aangegeven: "Dat ze niet eens waarschuwen, dat is wel slordig", zegt een Vlaamse vrouw, "zoiets gebeurt bij ons niet".  "Welke kant moeten we nu op dan?", vraagt een Nederlands ouder echtpaar zich af. "Kunnen ze geen bord neerzetten met de goede route?" Uiteindelijk draaien alle fietsers gelaten om en zoeken een andere weg.

"Patstelling"

Voor Bert Meijerink van Gieters Belang heeft de stremming al veel te lang geduurd. "Linksom of rechtsom, hier moet gewoon snel een oplossing voor komen. De gemeente is verantwoordelijk voor het fietspad, maar Bodelaeke moet als eigenaar van de brug wel meewerken aan een oplossing. Maar blijkbaar komen ze er niet uit."
De gemeente Steenwijkerland wil graag een goed fietsnetwerk hebben, om de toeristen te kunnen spreiden in het gebied. Nu zijn het juist de fietstoeristen die de dupe zijn van de stremming. De gemeente heeft inmiddels wel een waarschuwingsbord geplaatst maar hoe je dan wél aan de overkant komt staat daar niet bij.
Wel een waarschuwingsbord, maar geen alternatieve route
Wel een waarschuwingsbord, maar geen alternatieve route © RTV Oost Jolande Verheij
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.