nieuws

Van onrust over nieuwe wet verpleegkundigen is bij Twentse zorgverlener nog weinig te merken

Van onrust over nieuwe wet verpleegkundigen is bij Twentse zorgverlener nog weinig te merken
Van onrust over nieuwe wet verpleegkundigen is bij Twentse zorgverlener nog weinig te merken © RTV Oost
De komst van een nieuw soort verpleegkundige leidt landelijk tot grote onrust, maar bij het Twentse Trivium Meulenbelt Zorg merken ze er nog weinig van. "Ik snap wel waarom er landelijk onrust is, want er is nog veel onduidelijk over bijvoorbeeld bijscholing", vertelt leidinggevende Leren & Ontwikkelen Crista Wold.
De onrust gaat over de wet BIG II. Minister Bruno Bruins voor Medische Zorg heeft een wetsvoorstel gemaakt, waarin onderscheid wordt gemaakt tussen hbo-opgeleide en mbo-opgeleide verpleegkundigen. Online zijn er al meer dan 10.000 handtekeningen ingezameld om opnieuw in gesprek te gaan over de invulling van de nieuwe wet.

Regieverpleegkundige

Voor hbo-verpleegkundigen wordt de functie regieverpleegkundige geïntroduceerd. Verpleegkundigen die voor 2012 hun hbo-diploma hebben gehaald, moeten aantonen dat ze over de vereiste kennis beschikken. "Het is nog onduidelijk op welke manier getoetst gaat worden en wat voor scholing ze moeten krijgen om hieraan te voldoen", legt Wold uit. In de praktijk zal er volgens Wold weinig veranderen voor verpleegkundigen met deze functie. "Ze worden geacht de regie te voeren, maar dat doen ze nu ook al."
Minister Bruins geeft de beroepsorganisatie, werkgevers en vakbonden meer tijd om de onrust weg te nemen. Hij gaat het wetsvoorstel BIG II pas na de zomer indienen bij de Tweede Kamer.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.