nieuws

Omstreden Biodiesel Kampen krijgt uitstel van betaling

Omstreden Biodiesel Kampen krijgt uitstel van betaling
Omstreden Biodiesel Kampen krijgt uitstel van betaling © RTV Oost
Het omstreden Biodiesel Kampen en dochterbedrijf UCO Kampen hebben uitstel van betaling gekregen. Dit betekent dat het bedrijf schuldeisers voor een bepaalde periode niet hoeft te betalen. Biodiesel Kampen heeft een dubieuze reputatie, de top wordt verdacht van fraude en witwassen. Er werken 45 mensen bij het bedrijf.
Het OM wil dat topman Cees B. voor 38 maanden achter de tralies verdwijnt. Maar ook de financieel directeur (een jaar) en boekhouder (tien maanden) hangen celstraffen boven het hoofd.

Certificaat afgenomen

Sindsdien heeft het bedrijf geen certificaat meer om biodiesel te maken. Ook heeft het Openbaar Ministerie (OM) beslag gelegd op onderdelen van het bedrijf. Hierdoor ligt de zaak plat, zegt curator Quint. 
"Het is lastig om inzicht te krijgen in de situatie, ook omdat de bestuurder momenteel vast zit", zegt de curator. "Volgende week hoop ik meer duidelijkheid te krijgen over de situatie rondom Biodiesel Kampen."  

Duurzaamheidscertificaten

De zaak draait om fraude met 'Biotickets' - dat zijn een soort duurzaamheidscertificaten voor biodiesel. Dit zou het bedrijf in 2013 en 2014 twee miljoen euro hebben opgeleverd.
Tijdens het onderzoek zouden ook andere zaken aan het licht zijn gekomen. Zo zou Biodiesel Kampen ook nog belastingfraude hebben gepleegd voor zo'n vier miljoen euro. Hierbij schreef het bedrijf te hoge rekeningen aan bedrijven. Volgens het OM werd het te veel betaalde geld overgemaakt naar een rekening op Bonaire, waarvan vakantieappartementen werden gekocht.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.