nieuws

OM: Familievete in Enschede leidt tot poging tot doodslag

OM: Familievete in Enschede leidt tot poging tot doodslag
OM: Familievete in Enschede leidt tot poging tot doodslag © RTV Oost / Rogier van den Berg
Met gierende banden reed hij over de Agelobrink, zegt een getuige over een 26-jarige autobestuurder uit Enschede. Aan het einde van het rondje ontstaat een aanrijding. De bestuurder zegt er niets van gemerkt te hebben, hooguit een tik tegen de auto. Het slachtoffer noemt het een doelgerichte aanslag. Volgens het Openbaar Ministerie is het een poging tot doodslag en eist tweehonderd uur taakstraf.
De vermeende aanrijding is het gevolg van een sluimerende familievete. Al jaren leven mensen van twee families met elkaar in onmin. Op 21 augustus 2016 komt het tot een eruptie als de 26-jarige Enschedeër samen met een vriend in zijn auto rondrijdt. Bij een bushalte ziet hij een broer van 'het andere kamp'. Die heeft hem naar eigen zeggen meermalen bedreigd, dus de bestuurder wil verhaal halen. Daar ontstaat al een klein opstootje. 

Klappen

Later op de dag rijdt de bestuurder naar de Agelobrink, om te praten met familieleden van de man bij de bushalte. "Maar net toen ik het gesprek was begonnen, hoorde ik achter mij klappen vallen." De vriend van de bestuurder blijkt te worden aangevallen. "En toen dacht ik, ik moet vluchten. Dat zijn geen lieverdjes hoor, die mensen. Ze hadden ook messen, dat weet ik zeker. Ik wilde niet dat ze me zouden steken."

Gebroken kaak

De bestuurder besluit het hazenpad te kiezen. Volgens getuigen rijdt hij met piepende banden op volle snelheid een ronde over de Agelobrink. Het hofje kun je maar op één plek in- en uitrijden. En precies op die plek wordt zijn kameraad nog steeds belaagd door vier broers. "Ze hebben hem zelfs een gebroken kaak geslagen."

Vermoorden

De bestuurder besluit door te rijden. "Ik zag opeens wat van rechts en hoorde een tik. Ik dacht dat iemand tegen mijn auto aanschopte." Later hoort de bestuurder pas dat hij één van de broers heeft aangereden. "Ik hoorde toen dat ze me zochten. Ze wilden me vermoorden." De aangereden broer blijkt zijn pols te hebben gebroken. Een kwetsuur waar hij nu nog steeds, drie jaar later, last van zegt te hebben. 

Strafeis

Volgens de officier van justitie heeft de bestuurder met zijn actie het risico genomen dat er iemand kon overlijden. Hij baseert zich op getuigen die de bestuurder hebben zien bijsturen, waardoor het lijkt dat hij bewust op het slachtoffer is ingereden. Normaal gesproken zou de officier een jaar cel hebben geëist, maar omdat het zo lang geduurd heeft voordat de zaak werd behandeld, is de eis tweehonderd uur taakstraf.

Uitbundige rijstijl

De bestuurder vindt zelf dat hij geen straf verdient. "Ik moest gewoon vluchten, ik was bang. En er was maar één plek waar ik het pleintje af kon." Over de hoge snelheid op het pleintje zegt zijn advocaat Michels: "Mijn cliënt etaleert wel vaker een uitbundige rijstijl. Hij zit wel vaker hoog in de toeren. Maar heel veel snelheid zal hij op dat pleintje niet hebben kunnen maken. Daarnaast is dat slecht onderzocht. Zo zijn er bijvoorbeeld niet eens foto's van bandensporen."
De rechtbank doet over twee weken uitspraak.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.