nieuws

Verdachte woningoverval op bejaarde broers in Heeten sprak vooraf met politie over plannen

De broers Frans en Hein zijn in januari overvallen in hun eigen woning
De broers Frans en Hein zijn in januari overvallen in hun eigen woning © RTV Oost
Eén van de verdachten van de woningoverval op de twee bejaarde broers in Heeten, in januari van dit jaar, sprak enkele maanden voor de overval met de politie over deze zaak.
In september is er contact geweest tussen de politie en de 30-jarige verdachte. Hij zou in dat gesprek verteld hebben dat hij gevraagd was om een overval te plegen op twee oude mannen.

Dat bleek vandaag in de rechtbank in Zwolle. Daar sprak één van de twee verdachten tegenover de rechters. "Ik ben onschuldig, mevrouw", verklaarde hij tegen de voorzitter van de rechtbank.

Slachtoffers opnieuw horen

Tijdens de regiezitting, waarin bepaald wordt welk onderzoek nog nodig is voordat de zaak inhoudelijk behandeld kan worden, werd besloten dat de twee slachtoffers opnieuw gehoord moeten worden.

Dat de bejaarde slachtoffers opnieuw gehoord worden, gebeurt op verzoek van de verdediging van één van de verdachten. Volgens de advocaat moet duidelijk worden wat zich op 12 januari precies in het huis buiten Heeten heeft afgespeeld.

"Wie waar gestaan heeft, bijvoorbeeld", licht de raadsman toe. "En misschien kan er een gedetailleerder signalement van de daders gegeven worden. En hoe lang de overval heeft geduurd."

'Specifieke daderinformatie'

De 30-jarige verdachte ontkent iets met de overval te maken te hebben gehad. Zijn advocaat vroeg dan ook om hem op vrije voeten te stellen.

Daar verzette het Openbaar Ministerie zich hevig tegen. "De verdachte kwam in beeld, omdat hij een agent verteld heeft dat hij benaderd is om de overval te plegen."
Bovendien zou de telefoon van de verdachte 'aangestraald' hebben op een gsm-mast in de buurt van Heeten. Bovendien, zo stelde de officier van justitie, beschikte de 30-jarige man over specifieke daderinformatie.

Tot slot werd een deel van de buit die bij de overval gemaakt werd in het huis van de verdachte gevonden. Daarover verklaarde hij dat hij die voor een bekende moest bewaren.

Niet in vrijheid

De rechtbank ging mee in de bezwaren tegen (voorlopige) vrijlating van de verdachte. Het gaat volgens de rechters om ernstige feiten die gepleegd zijn en heeft de verdachte geen zwaarwegend belang om zijn zaak in vrijheid af te wachten.

De zaak gaat op 26 september verder. Als alle onderzoeken dan afgerond zijn, wordt de zaak op die datum inhoudelijk behandeld.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.