nieuws

Er is regen, maar de droogte blijft zorgelijk

Het neerslagtekort op de Twentse zandgronden is op dit moment 290 millimeter. Dat staat gelijk aan zestien emmers water op een vierkante meter, berekende het waterschap Vechtstromen. Het waterschap noemt de situatie zorgelijk, maar zegt tegelijkertijd ook niets te kunnen doen.
"Dat komt omdat op de hoge gronden we niet in staat zijn water aan te voeren. Hier zijn we volledig afhankelijk van regenwater en dat komt maar niet," zegt Martin Hilferink van Vechtstromen.
"Je kunt je voorstellen dat met een hoosbui een hoeveelheid naar beneden komt die gelijk staat aan die zestien emmers, maar daar hebben we niets aan. We moeten een lange periode hebben waarin het gestaag door regent."

Vervelende situatie 
De schade aan de natuur is op dit moment nog niet in te schatten. Ook voor de landbouwers is het lage peil een vervelende situatie. Rondom natuurgebieden is een beregeningsverbod van kracht.
Grondboorders in de provincie maken overuren om putten te slaan voor agrarische bedrijven om bij het grondwater te kunnen komen. Hilferink noemt de situatie uitzonderlijk. "Ook al omdat we vorig jaar zo'n droog jaar hebben gehad."

Nog nooit gezien 
Ook weerman Martin Bosch is verbaasd over de droogte van de afgelopen tijd. "In mijn carrière als weerman heb ik dit nog nooit gezien", zegt hij.
Hij voorspelt voor de komende week wat regen, maar dat zet volgens hem geen zoden aan de dijk. "Die hoeveelheden stellen niets voor in vergelijking met die zestien emmers."
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.