nieuws

King’s Men speelt Macbeth van Shakespeare

Kings Men Macbeth
Kings Men Macbeth © Elze van den Akker
Twents, Duits, Engels en Nederlands: absurd, volks en vol humor. Een tweeluik.King’s Men is een ensemble van vier mannen dat speelt op de grens. Letterlijk en figuurlijk. King’s Men speelt op de grens van Nederland en Duitsland omdat ze op meerdere plekken Macbeth brengen. Buiten in de natuur. 

Op de grens

Bij Kloster Bentlage in In Rheine Duitsland is het stuk ontstaan. King’s Men heeft de ambitie om het eerste Euregionale Gezelschap te worden.
De  vier acteurs, of Darsteller, Actors, Spöller, -het is maar in welke taal je ze aanspreekt- zijn er klaar voor: Jan Sturmius Becker, Christian Cadenbach, Laurens ten Den, Marcell Kaiser. Ze spelen ieder Macbeth, en ze zoeken ieder hun grens. De grenzen die toneelschrijver Shakespeare biedt in het toneelstuk maar ook zoekt ieder de grens van wat moreel toelaatbaar is, voor henzelf.
Het is een hele uitdaging om de imposante prestatie van de vier acteurs vast te leggen. De acteurs wisselen, voor een stuk van Shakespeare in hoog tempo van rol. “Wer spielt Macbeth? Wie speelt Macbeth??” Ze geven en nemen van elkaar en spelen zeker 12 rollen met z’n vieren. Ook de vrouwenrollen, zoals het een Shakespeariaans toneelstuk betaamt.  De Scottish Tale, het verhaal dat niet genoemd mag worden, wordt in vier talen gespeeld, op verschillende plekken, in de natuur. Het landgoed is het speelveld. De tekst is in die vier talen zo geschreven dat als je stukken poëtisch Duits of Engels even niet mee krijgt, de scene zich via de acteurs of een van de andere talen toch nog aan je ontvouwt. Geniaal.
Dat levert meteen een compliment aan de rest van de onontbeerlijke crew van King’s Men. Regisseuse Silvia Andringa, dramaturg Jan-Christoph Tonigs, componist Matthijs Hage en Elze van den Akker die de kostuums precies goed ontwierp.
Laurens ten Den
Laurens ten Den © RTV Oost Inga Tjapkes
The King's Men was een Engels theatergezelschap in het begin van de 17de eeuw. Het was de voortzetting van de succesvolle toneelgroep die eerder bekend stond onder de naam Lord Chamberlain's Men, het gezelschap van huisschrijver William Shakespeare. Tussen 1603 en 1642, het jaar waarin alle theaters op last van het parlement werden gesloten, traden de King's Men vele malen op aan het hof, met vooral stukken van Shakespeare.

Het verhaal

Ik zie nu hoe de stukken van Shakespeare in de tijd van de schrijver zelf geweest moeten zijn. Prachtige stukken tekst, maar ook grappen en grollen en levensgrote dilemma’s op en over de grens van goed en kwaad en leven en dood. In Shakespeare’s tijd stonden er honderden mensen rond het podium verdrongen. The Scottish Play vertelt een belangrijk stuk Britse geschiedenis. De heksen fluisteren een voorspelling:
"De Schotse held Macbeth zal Thane en koning worden". Thane is een eretitel. Alleen de oude koning en zijn beste vriend Banquo staan hem in de weg. Macbeth neemt het niet zo serieus maar Lady Macbeth helpt haar man een handje.  Macbeth verandert van oorlogsheld in een gewetenloze tiran die moord, geen rust meer kent en zijn edelen niet meer vertrouwt. Stukje bij beetje verlaat ieder zijn hof. Zijn voormalige bondgenoten, waaronder MacDuff en de zoon van de vermoorde Koning Duncan, Malcom, zoeken gerechtigheid…

Tweeluik
Het gebruik van de vier talen voelt al gauw als één taal. Dat u de ervaring gemist heeft in Kloster Bentlage is eeuwig zonde, maar gelukkig kunt u zondag meekijken in OverUIT de Kunst én King’s Men speelt vanaf 21 augustus vijf voorstellingen op landgoed De Hooge Boekel in Enschede.
De Kings Men Macbeth
De Kings Men Macbeth © RTV Oost Inga Tjapkes

Tweeluik MacBeth wordt zondag 11 augustus als volgt uitgezonden:
11.00 uur deel 1 De voorstelling
11.20 uur deel 2 Een kijkje achter de schermen
12.00 uur deel 1 De voorstelling
12.20 uur deel 2 Een kijkje achter de schermen
14.00 uur deel 1 De voorstelling
14.20 uur deel 2 Een kijkje achter de schermen
16.00 uur deel 1 De voorstelling
16.20 uur deel 2 Een kijkje achter de schermen
17.12 uur deel 1 De voorstelling
18.12 uur deel 2 Een kijkje achter de schermen
19.12 uur deel 1 De voorstelling (deel 2 kunt u aansluitend hier online terugkijken. Zo ook vindt u hier deel 1 om te kijken)
Nieuwsgierig geworden? bekijk dan hier alvast de promo van de uitzending!
Kings Men Macbeth een tweeluik van OverUIT de Kunst zondag 11 augustus
In verband met deze bijzondere Tweeluik van OverUIT de Kunst komt ons programma 'Hemel op aarde' vandaag te vervallen. Volgende week wordt Hemel op aarde weer uitgezonden. 
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.