nieuws

Vissen en mosselen uit buitenland bedreigen inheemse soorten

De Amerikaanse rivierkreeft is een bedreiging voor de Europese rivierkreeft.
De Amerikaanse rivierkreeft is een bedreiging voor de Europese rivierkreeft. © Harry Brummelhuis
Wanneer planten of dieren uit het buitenland hier in de natuur terecht komen, kan dat een bedreiging zijn voor onze inheemse soorten. Duiker Harry Brummelhuis ziet een toename van deze exoten in duikplassen in Overijssel.
Als Brummelhuis boven komt van zijn duik, heeft hij beelden gemaakt van de exoten die in de plas bij de camping 't Grasbroek zitten. "Hier zit bijvoorbeeld de quaggamossel en die filtert het water heel goed. Dat is mooi voor het zicht als je duikt. Maar hij eet de plankton op die inheemse kleine vissen eten. Daardoor wordt deze bedreigd en ook de grote vissen kunnen daardoor minder voedsel vinden."

Waterschap Vechtstromen

Bert Knol, bioloog van het Waterschap Vechtstromen, herkent het nog niet. "Maar het kan wel. Exoten kunnen de natuurlijke balans verstoren. Zo had de Amerikaanse rivierkreeft een ziekte waar onze Europese rivierkreeft niet tegen bestand was." Beide heren laten het zien in onderstaand filmpje. 
Tekst gaat na de video verder.
Exoten beïnvloeden de natuurlijke balans

Controle

"Het is belangrijk dat er geen dieren of planten uit aquaria in de natuur terecht komen. Want dat veroorzaakt vaak de verstoring." vertelt Knol.  "Maar als je lang genoeg wacht, zal de natuur de balans ook zelf weer herstellen. Al kan dat wel 100 jaar duren. Zo werkt dat."
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.