nieuws

Praat mee: Ik zou graag naar muziek luisteren tijdens een operatie

Praat mee: Ik zou tijdens een operatie graag naar muziek luisteren
Praat mee: Ik zou tijdens een operatie graag naar muziek luisteren © sasint / pixabay
Ik zou graag naar muziek luisteren tijdens een operatie. 
Lukt het stemmen niet? Klik dan hier
Onderzoek heeft uitgewezen dat patiënten die voor, tijdens en na een operatie luisteren naar muziek via een koptelefoon, minder pijnstillers nodig hebben. Volgens de onderzoekers is dat gunstig omdat pijnstillers verslavend kunnen werken. 
Voor het onderzoek werden meerdere mensen gevolgd die een ingreep ondergingen. Mensen die tijdens de ingreep naar muziek luisterden, hadden minder medicatie nodig dan de mensen die dezelfde ingreep ondergingen zonder muziek. 
Niet alle muziek werkt overigens. Heavy metal en een bepaald type hardrock hebben geen positief effect op de pijn. Maar klassieke muziek en moderne muziek werken wel. De verklaring van de onderzoekers luidt daarover: "Er zijn aanwijzingen dat de muziek aan bepaalde voorwaarden moet voldoen. Er moet een zeker ritme in zitten dat aansluit bij het hartritme, er moeten harmonieën zijn en pauzes".
Wat vind jij? Zou jij dit ook wel willen proberen? Of mag de chirurg van jou de koptelefoon achterwege laten? We zijn benieuwd naar je mening, dus praat met ons mee. Dat kan in de reacties, op Facebook en via Whatsapp. 
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.