nieuws

Al spelenderwijs integreren tijdens de Zonneweken in Nijverdal

De Zonneweken zijn van start gegaan
De Zonneweken zijn van start gegaan © RTV Oost
Voetballen, mountainbiken of zoals vandaag samen puzzels zien op te lossen. De Zonneweken van stichting de Welle uit Nijverdal brengt jonge vluchtelingen en Nederlandse kinderen bij elkaar om de integratie in de zomervakantie een boost te geven.
Vluchtelingencoördinator Henk Veenstra verbaast zich erover hoe snel de twaalfjarige Eyobad uit Eritrea de taal al onder de knie heeft. "Hij woont hier pas twee jaar, maar spreekt al bijna vloeiend Nederlands. Vaak zie je dat deze kinderen in de zomervakantie thuis weer veel hun moedertaal spreken. Door ze hier bij elkaar te brengen blijven ze de Nederlandse taal veel spreken."
De Zonneweken zijn van start gegaan

Twee weken aan activiteiten

Vanmiddag stond er een interactieve game op het programma. De jonge statushouders en de Nederlandse kinderen gingen gezamenlijk puzzelen. "Ze moeten samen in het Nederlands oplossingen zien te vinden voor de puzzels. Dat draagt heel erg bij aan de integratie", legt Henk Veenstra uit.
Het leek allemaal ietwat onwennig, maar door het echte teamwork ontstonden er al prille vriendschappen. Verder gaan ze onder andere nog samen chocola maken, mountainbiken, en bezoeken ze een melkveehouderij. De deelnemers aan de Zonneweken in Nijverdal zijn allemaal tussen de 12 en 18 jaar.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.