Manifest moet voetbalgeweld Enschede voorkomen

De Federatie Enschedese Voetbalverenigingen (FEV) heeft een actieplan ontwikkeld om voetbalgeweld in Enschede tegen te gaan. Het manifest moet leiden tot een betere sfeer en sportiviteit op en rondom de voetbalvelden in Enschede.

Met het manifest 'Voetballen met plezier!' hebben alle verenigingen afspraken gemaakt om het plezier en sportiviteit rondom de wedstrijden en de bezoeken aan de voetbalaccommodaties te vergroten. Het manifest is in samenwerking met FC Twente en de Scheidsrechtersvereniging Enschede en Omstreken opgesteld.

Werkgroep

"Door deze aanpak willen de Enschedese verenigingen de negatieve tendens van de voorbije jaren doorbreken en ombuigen naar een duurzaam positief, plezierig, veilig en sportief voetbalklimaat", schrijft de FEV.

De werkgroep die het manifest opgesteld heeft, moet handen en voeten gaan geven aan een aanpak om excessen op de amateurvelden in de toekomst te voorkomen. Dat werd besloten tijdens een vergadering van de Enschedese clubs in november.

Woensdag 11 september gaan betrokkenen het manifest ondertekenen en worden de afspraken gepresenteerd. Ook de directeur Amateurvoetbal van de KNVB, Jan Dirk van der Zee, is hierbij aanwezig. "Elke vereniging vaardigt haar voorzitter (als ondertekenaar), een technisch kaderlid, een speler in clubtenue en een clubscheidsrechter in tenue af." De avond wordt geleid door Deventer schrijver Özcan Akyol.

Incidenten

In oktober van vorig jaar ging het nog goed mis in Enschede. Na afloop van de wedstrijd Phenix - SVV '91 zou het volledig uit de hand zijn gelopen na onenigheid tussen twee spelers. Daarna ontstond een knokpartij waarbij zowel mensen op als om het veld betrokken waren en waarbij met name één speler van SVV het zwaar te verduren kreeg.

De KNVB sprak beide clubs echter vrij wegens gebrek aan bewijs. Ook werden er leden van Satudarah gesignaleerd bij Phenix.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Deel dit artikel: