nieuws

Fietsersbond: 1,1 miljoen nieuwe bomen in Overijssel goed idee, maar pas op fietspaden

Fietsersbond: 1,1 miljoen nieuwe bomen in Overijssel goed idee
Fietsersbond: 1,1 miljoen nieuwe bomen in Overijssel goed idee © iStock
De Fietsersbond roept de provincie op om bij de uitvoering van 'Actieplan 1,1 miljoen bomen' goed op te letten dat de nieuwe bomen die aangeplant worden in Overijssel op termijn geen schade veroorzaken aan fietspaden. De bond is bang dat 'de huidige prima infrastructuur' wordt aangetast en waarschuwt voor het fenomeen 'wortelopdruk'.
"Wij pleiten ervoor om nieuwe aanplant van bomen langs de N-wegen zo uit te voeren dat dit nare en oncomfortabele euvel wordt voorkomen", schrijft de Fietsersbond in een brief aan de provincie Overijssel. Door wortelopdruk ontstaan hobbels in het wegdek wat de fietspaden bijna onbegaanbaar maakt. 

Diepe greppel

Het probleem is ook wel te voorkomen, stelt de bond. Er zal minimaal een sloot of een diepe greppel tussen het fietspad en de bomen moeten zitten. De Fietsersbond schrijft tal van voorbeelden te kennen waarbij een onjuiste keuze voor de plek van nieuwe bomen heeft geleid tot extra kosten voor onderhoud en beheer van fietspaden om de schade veroorzaakt door wortelopdruk te herstellen. 
"Voorkomen is beter dan genezen", stelt de Fietsersbond. "Wij dringen er op aan om de genoemde maatregelen nadrukkelijk in te passen in het uitvoeringsplan van het Actieplan 1,1 miljoen bomen en de mogelijke kosten hiervan mee te nemen in de verdere besluitvorming."
In november 2018 werd een motie van D66 aangenomen om 1,1 miljoen bomen in Overijssel te planten, één voor elke inwoner. Vorige maand stuurde de provincie een plan naar Provinciale Staten om tot de aanplant van de gevraagde 1,1 miljoen bomen te komen. 
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.