nieuws

Zomp in Ommen terug van weggeweest: bouw replica is begonnen

De planken die voor de zomp worden gebruikt
De planken die voor de zomp worden gebruikt © RTV Oost
Honderden jaren gold het als hét vervoermiddel door Overijssel: de zomp. Oude tijden herleven in Ommen, want daar krijgen ze nu eindelijk weer een eigen zomp. Gebouwd met hulp van vrijwilligers en met materialen uit de regio. Deze week worden de eerste planken gezaagd.
"Afgelopen juni kwam er ineens vaart in het project", vertelt Hans Bottema van Vechtzomp Ommen. Tijdens de storm begin juni vielen namelijk een aantal eiken op landgoed Het Laer als luciferhoutjes om. "En die konden we wel gebruiken." De planken worden gebruikt voor de onderkant van het klassieke schip. 

Bouwbijbel

Bij de bouw zijn veel vrijwilligers betrokken. Om het een ander in goede banen te leiden is Harmen Timmerman gevraagd. Hij is scheepsbouwmeester en helpt mee bij de constructie. Als leidraad gebruikt hij het boek "varen waar geen water is". Noem het gerust een bouwbijbel. "Er staat veel informatie en technische tekeningen in die we kunnen gebruiken om een replica te maken", vertelt Timmerman.
Timmerman met de 'bouwbijbel' onder zijn arm
Timmerman met de 'bouwbijbel' onder zijn arm © RTV Oost

Zo echt mogelijk

"Er staat precies in waarmee, hoe en wanneer er gevaren werd met de zomp. En details over de constructie. Dat is belangrijk om de nieuwe zomp zo echt mogelijk te laten lijken."
De bouw van de zomp neemt een jaar of drie in beslag. Eerste stap is het drogen van het hout. Dat kan een jaar gaan duren. Als het Vechtse schip helemaal klaar is wordt het gebruikt voor rondvaarten en recreatie. 
Zomp in Ommen terug van weggeweest: bouw replica is begonnen
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.