nieuws

Aanleg mega-zonnepark in Rouveen gaat definitief door

Zonnepark
Zonnepark © RTV Oost/Wouter de Wilde
De aanleg van een mega-zonnepark bij autotransport Hooikammer in Rouveen kan definitief doorgaan. Dat heeft de Raad van State vandaag beslist.
Het gaat om een tijdelijk zonnepark met 22.500 zonnepanelen en enkele trafostations op een voormalig agrarisch perceel. Het naastgelegen bedrijf Groenrecycling Rouveen verzette zich tegen de vergunning die de gemeente Staphorst aan Hooikammer verleende. Ze zijn bang dat in de toekomst de verwerking van groenafval hierdoor beperkt wordt, als de Hooikammer eventueel naar de provincie stapt.

Bij de verwerking van het groenafval kan stof overslaan naar de zonnepanelen die daardoor minder opbrengst aan elektriciteit hebben. De Raad van State voorziet geen problemen.

Provinciaal beleid

Groenrecycling voerde verder aan dat het zonnepark in strijd is met provinciaal beleid voor zonne-energie, maar ook dat argument werd door de Raad van tafel geveegd.

De provincie heeft daarentegen liever dat zonnepanelen op daken en op bedrijventerreinen worden geplaatst, omdat de zonnepanelen het landschap ontsieren. Tegelijkertijd heeft de provincie ook de opdracht om meer duurzame energie te realiseren en dat loopt niet snel genoeg, waardoor het zonnepark nu tijdelijk wordt toegestaan. 
De provincie kan nu starten met de aanleg van het zonnepark bij Hooikammer. Het park moet eind 2027 worden ontmanteld.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.