Nieuws

Enschedese dichter, schrijver en schilder Bert de Haan (68) overleden

Bert de Haan (68) overleden
Bert de Haan (68) overleden © RTV Oost
De Enschedese dichter, schrijver en schilder Bert de Haan is overleden. De Haan overleed gisteren op 68-jarige leeftijd in het MST, hij leed al twintig jaar aan de ziekte van Parkinson.
De Haan was, met zijn bakfiets, een bekende in Enschedese culturele wereld. Samen met Martien Frijns en Paul Abels richtte hij in 2006 AFdH Uitgevers op. In 2010 bracht De Haan een boek uit over zijn ziekte. In het boek 'Ik ben bevoorrecht' schreef hij over zijn ziekte en de rol van de medici.
In 2004 schreef hij het gedicht 'Veur de Veenprinses':

Veur de Veenprinses

De leste dage bin k an t trekn met n pröttel van mien moo
Ik leaze oalde kaartn, bekieke miej ne video:
In n optoch löp t haalve doarp, met t muziek der biej,
veurlangs de huze an t kanaal tot oew vaar zien' boerderiej
Kort veur den optoch bin iej reukeloos van t hoes egoan
Nog zee k oe deur t vitrazie hen biej t kamerreamken stoan
Noe wil ik stiekem dat t weer n moal as vrogger wean zal,
toe'w mangs noa melknstied wat vriejn deudn in n stal
Wiej warn neet van de zölfde karke doarum hef t niks länger doerd:
toen oew vaar der achter kwam hef e rap oe vortbonsjoerd
En al he'k oe nooit weerum ezeen hoo a'k ok zochn in stad en laand,
noadat ik dee video zag stoa'j miej weer in t oog ebraand
De Haan, die in 1951 werd geboren in Beerzerveld, runde tot 2006 een reclamebureau. Daarnaast was hij organisator van vele culturele evenementen in en rond Enschede.
In 2016 kwam een boek van De Haan uit over zijn jeugd, 'Van de jongens van de brug'. Hij beschreef, gedeeltelijk autobiografisch, zijn jeugd in Beerzerveld.
Jeroen Hatenboer
Oud-wethouder van Enschede Jeroen Hatenboer kende De Haan goed. "Het is echt een gemis dat hij er niet meer is. Ik moet er nog steeds aan wennen, ook al wisten we een tijd dat hij ziek was. Hij was een van mijn beste vrienden."
"Ik ken Bert als iemand die heel veelzijdig is. Hij begon zijn carrière als journalist en eindigde als schrijver en schilder. Maar daartussen is ook heel veel gebeurd, onder meer zijn reclamebureau."
Hatenboer zegt dat hij wel een boek kan schrijven over de belevenissen die hij met De Haan had. "Een van de dingen die ik me goed kan herinneren was toen wij allebei bij restaurant De Kater werkten. Hij had een hekel aan afsluiten, dus daar hielp ik hem bij. We hadden hele gesprekken, vaak over hoe we de wereldproblemen gingen oplossen. Dat ging de hele nacht door, vaak zo lang dat ik 's ochtends weer de trein haar Hengelo pakte."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.