Duurzame kermis Zwolle moet vervolg krijgen: "Liefst een vaste transformator"

Geen lawaaiige vervuilende dieselaggregaten, maar stille, schone accu's. De kermis in Zwolle was dit jaar voor het eerst volledig duurzaam. "Het aggregaat dat hier stond als achtervang heeft niet gewerkt, dat hoefde niet. Dus we zijn helemaal tevreden", vertelt Jeanette Santing, projectleider namens de gemeente Zwolle.

"Goedkoper zijn de accu's zeker niet," zegt Santing. "Integendeel. Ze zijn nu nog duurder. Het voordeel is wel dat ze geen CO2 uitstoten, dus ze zijn wat gezonder", legt Santing uit. De extra kosten, enkele duizenden euro's, neemt de gemeente Zwolle voor haar rekening.

Behalve minder uitstoot, maken de accu's ook minder lawaai. "Een aggregaat blijft normaal na afloop van de kermis een tijdje doorloeien, die maken behoorlijk lawaai. Mensen die in de binnenstad wonen, houden wel rekening met kermisgeluiden, maar na afloop verwachten ze wel dat het stil is."

Minder klachten

De kermisexploitanten hebben weinig van het verschil met de 'oude' dieselaggregaten gemerkt. "Stroom is stroom. Maar ze hebben er natuurlijk wel belang bij dat er minder klachten komen vanuit bewoners. Want hoe positiever de kermis eruit komt, hoe beter."

Bij het Bevrijdingsfestival Overijssel werd dit jaar ook al gebruik gemaakt van accu's. Wat Santing betreft, krijgt de aanpak zeker een vervolg. "Wat we nog liever willen, is in de stad een 'vaste' transformator erbij. Dan kunnen we alle evenementen gewoon op stroom laten draaien."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
kermis Zwolle Groen Overijssel Nieuws
Deel dit artikel: