nieuws

Boswachter helpt boer met kruidenveld

Het kruidenmengsel van klaver, cichorei en wegenbree levert veel insecten op
Het kruidenmengsel van klaver, cichorei en wegenbree levert veel insecten op © Jauke Boerdam
Melkveehouder Pieter Koonstra uit Vinkenbuurt zaait al een aantal jaar een kruidenmengsel als voer voor zijn koeien. Rode en witte klaver, cichorei en wegenbree staat bloeiend op zijn land. Behalve op één plek. 
Het is een veel besproken onderwerp onder de boeren. Velen willen graag de biodiversiteit verhogen. Maar ze moeten wel voldoende eiwitrijke gewassen kunnen oogsten als voedsel voor hun koeien. Daarom kiezen de meeste gangbare boeren nog voor Engelse raaigras.

Saladebar voor koeien

Koonstra heeft de laatste jaren ontdekt dat het kruidenmengsel dat hij zaait uitstekend werkt bij zijn vee. "Ze zijn gezonder en de melkopbrengst is prima." Gehurkt zit hij tussen de bloemen, terwijl hij enthousiast de vlinders om hem heen telt. "En het levert veel insecten op."
In de video vertelt Koonstra hoe het werkt. Na de video gaat de tekst verder. 
Melkveehouder Pieter Koonstra zaait kruidenmengsel als voer voor koeien

Beter bij droogte

De wortels van de kruiden gaan ook veel dieper de grond in, waardoor de kruiden beter bestand zijn tegen de droogte. Toch lijkt het op één stuk niet mooi van de grond te komen. "Het is hier veel droger dan bij mijn andere stukken land." Hij vroeg via de Facebookgroep Groen Overijssel van RTV Oost om hulp. Natuurkenner Arend Spijker kwam graag langs om te kijken of hij kon helpen. 
We mochten bij deze ontmoeting aanwezig zijn 
Natuurman Arend Spijker helpt melkveehouder Pieter Koonstra
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.