'Coldcaseteam Amsterdam op Deventer moordzaak gezet'

Een coldcaseteam van de Amsterdamse politie is op de Deventer moordzaak gezet, meldt het AD. Het specialistische rechercheteam heeft van de Hoge Raad in Den Haag opdracht gekregen om het DNA-onderzoek, dat tot de veroordeling van Ernest Louwes leidde, nog een keer te bekijken.

Dat zegt advocaat-generaal Diederik Aben van de Hoge Raad, het hoogste rechtsorgaan van Nederland. Hij doet al vijf jaar onderzoek naar herziening van de geruchtmakende moordzaak.

Deventer Moordzaak

In 1999 werd de toen 60-jarige weduwe Jacqueline Wittenberg uit Deventer vermoord. Daarvoor werd fiscalist Ernest Louwes veroordeeld. Louwes was de financieel adviseur van Wittenberg. In hoger beroep werd Louwes uiteindelijk veroordeeld tot twaalf jaar cel. In 2009 kwam hij vrij.

Toch rammelde het bewijs tegen Louwes. In 2003 kwam de Hoge Raad al tot die conclusie, maar toch Louwes bleef vastzitten. Louwes heeft altijd ontkend iets met de moord te maken te hebben gehad. De advocaat van Louwes, Geert-Jan Knoops, diende in 2013 een herzieningsonderzoek in om de zaak opnieuw te onderzoeken. Dat onderzoek loopt nog steeds. 

Knoops
Het inschakelen van het coldcaseteam volgt nadat advocaat Geert-Jan Knoops, die Louwes bijstaat, onvrede had geuit over nieuw onderzoek dat Aben heeft laten verrichten naar het DNA op de blouse van de vermoorde weduwe Wittenberg. Dat is gebeurd door een Engelse DNA-deskundige.

De sporen, waaronder een bloedspetter, zijn afkomstig van Louwes en zijn door geweld op de blouse terechtgekomen, concludeert die deskundige. Daarmee onderschrijft hij het NFI-onderzoek dat eerder is verricht en op basis waarvan Louwes is veroordeeld.

"Ken het artikel niet"
Advocaat Knoops heeft in een reactie aan RTV Oost laten weten nu niet op dit nieuws te willen reageren. "De heer Louwes en ik hebben besloten om nu geen interviews te geven, maar eerst resultaten van het herzieningsonderzoek af te wachten. Ik ken het artikel in het AD (en De Stentor, red.) trouwens niet."

Ook is Knoops zelf ook nog druk bezig met de zaak. "Ik kan wel bevestigen dat ik namens de heer Louwes met ons team met nieuw onderzoek bezig ben", besluit Knoops.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
Deventer Deventer Moordzaak Nieuws
Deel dit artikel: