nieuws

Werkstraf geëist tegen boer uit Slagharen die honderd koeien zou hebben verwaarloosd

De boer zou zijn koeien hebben verwaarloosd (niet de koeien op deze foto)
De boer zou zijn koeien hebben verwaarloosd (niet de koeien op deze foto) © Digital Vision
De officier van justitie heeft vandaag 180 uur taakstraf, waarvan 90 uur voorwaardelijk, geëist tegen een boer uit Slagharen voor het verwaarlozen van zijn koeien. Ook zou de boer zijn bedrijf een jaar moeten stilleggen als hij weer de fout ingaat.
Volgens de officier van justitie verwaarloosde de boer zijn koeien: zo zouden ze geen schoon verblijf hebben en werden de dieren slecht verzorgd. Ook zou het sterftecijfer op het boerenbedrijf vrij hoog zijn. De zaak kwam aan het licht na controles door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.
De verdachte boer ontkent de beschuldigingen. Zijn advocate vindt dat de boer door een werkstraf dubbel gestraft wordt. Doordat de koeien op last van de NVWA in beslag zijn genomen, loopt de man een subsidie van 43.000 euro mis die hij zou krijgen omdat hij voorafgaande aan de inspectie al van plan was te stoppen met zijn veehouderij. 

Slechte hygiëne

De NVWA heeft twee keer koeien in beslag genomen omdat de dieren er slecht aan toe waren. In februari 2017 werden 56 runderen in beslag genomen en verkocht, en werd de veehouder verplicht om de hygiëne in zijn stal en watervoorziening voor de dieren op orde te brengen.
Bij de tweede inspectie in maart 2018 was de situatie op onderdelen beter, maar werden wederom een aantal runderen in beslag genomen, omdat de dieren te mager waren. Ook hadden ze last van huid- en longziektes en liepen in sommige gevallen kreupel. 

Bedreiging

De veehouder zelf is van mening dat de slechte verstandhouding met de twee inspecteurs van de NVWA en de dierenarts ten grondslag ligt aan de inbeslagname van zijn dieren. Bij de eerste inspectie in 2017 liepen de gemoederen zo hoog op dat de veehouder door de politie werd aangehouden. Hij is wegens het weigeren van toegang tot zijn erf en het uiten van bedreigingen aan het adres van de inspecteurs en dierenarts ook veroordeeld tot drie weken gevangenisstraf.
"Bij die eerste ontmoeting is het al fout gegaan omdat ze zich niet aan de afspraak hielden",  verklaarde de veehouder "Ze stonden opeens voor de deur terwijl ik naar het ziekenhuis moest, ik heb toen de afspraak met ze gemaakt dat ze 's middags terug zouden komen. Dat was aanvankelijk goed, maar nog geen twintig minuten later stonden ze met een flinke politiemacht op de stoep. Daar is het mis gegaan"

Onderzoek NVWA misleidend

In zijn optiek is het proces verbaal dat de inspectie na het incident heeft opgemaakt onjuist en misleidend. De foto's die duiden op de vervuiling van mest in zijn stal zijn gemaakt in de hoeken waar de mest bij het mixen, door een constructie fout in de mestkelder, zo nu en dan omhoog komt.
Een fout die de aannemer bij de renovatie van zijn stal in 2016 veroorzaakt heeft. Het probleem doet zich een paar keer per jaar bij het mixen van de mest voor, waardoor er teveel mest in de stal en ligboxen komt. Het probleem is vervelend maar tijdelijk omdat het binnen een dag weer opgelost wordt door de stallen weer helemaal schoon te spuiten. Maar de NVWA controle was precies op het tijdstip dat de mest uit de kelder nog in de stal lag en er nog niet schoongemaakt was.
Dat zijn dieren onvoldoende toegang hadden tot vers drinkwater ontkende hij stellig. "Er zijn zelf-drinkbakken in de stallen die 24 uur per dag water geven. Ook staan er vier grote losse drinkbakken die altijd gevuld zijn met vers leidingwater." 

Zieke koeien

De slechte conditie van een aantal runderen en het hoge sterftecijfer in zijn stal schreef de veehouder toe aan twee slechte aankopen van koeien. Zo had hij in 2016 koeien gekocht die al last hadden van longziekte toen hij ze kocht.
Ook had hij een aantal koeien gekocht uit een Duitse grupstal, een stal waar koeien gewend zijn om naast elkaar te staan. Die koeien weigeren vaak om in de ligboxen te gaan liggen waardoor ze elders in de stal een plekje zoeken en zo onder de mest komen te zitten. Daarom zijn er ook foto's van koeien die onder de koeienmest zitten. 
Zo werden alle beschuldigingen uit het proces verbaal tijdens de rechtszitting weersproken, en drong de advocaat van de verdachte aan op vrijspraak.
Maar de officier van justitie ziet het verweer van de veehouder als kletspraat. Ze is van mening dat de foto's van de smerige stallen en de verwaarloosde dieren in het strafdossier boekdelen spreken. "In mijn optiek is hier overduidelijk sprake van strafbare feiten en dus een strafbare dader. Verdachte kijkt blijkbaar anders naar de geconstateerde overtredingen en lijkt de ernst van de zaak niet in te zien.". De rechtbank doet over twee weken uitspraak.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.