'Psychische problemen boer meestal oorzaak verwaarlozing vee'

Een boer die zijn vee niet goed verzorgt of verwaarloost, heeft in bijna alle gevallen psychische problemen. Dat zegt Henk Korterink, psycholoog bij het Vertrouwensloket Welzijn Landbouwhuisdieren in Zwolle. 

Bij het vertrouwensloket kunnen overheidsdiensten en particulieren meldingen doen wanneer er het vermoeden is dat een boer zijn vee niet goed verzorgt. 


'Er gaat veel goed in Nederland'

"Laat wel zijn: er gaat veel goed in Nederland. Nederlandse boeren zorgen over het algemeen erg goed voor hun dieren", zegt Korterink. "Heel soms zijn er situaties waarbij dieren lijden. Dan is het terecht dat de NVWA ingrijpt."

Volgens Korterink, zelf boerenzoon, is er geen enkele boer die zijn dieren bewust verwaarloost. "Het zit veel dieper. Er is bijna altijd sprake van psychische problematiek."


"Bij bijna alle meldingen die we gehad hebben, was er iets met de persoon in kwestie aan de hand." De psycholoog noemt een sociaal isolement of rouwverwerking als voorbeelden van problematiek. 

Eerder vandaag stond een boer uit Slagharen voor de rechter, omdat hij zijn koeien zou hebben verwaarloosd. Of dat ook met psychische problemen te maken had, kan Korterink niet zeggen. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Deel dit artikel: