Nieuws

Vier dagen cel voor man uit Amersfoort voor online beledigen van Özcan Akyol

Özcan Akyol
Özcan Akyol © Skyhigh
Een 31-jarige verdachte uit Amersfoort is veroordeeld tot vier dagen cel voor het beledigen van de Deventer schrijver en columnist Özcan Akyol. De man schold Akyol begin dit jaar in meerdere berichten de huid vol in niet mis te verstane bewoordingen. Omdat de Amersfoorter na zijn arrestatie al vier dagen heeft vastgezeten, hoeft hij niet opnieuw de cel in.
De man werd vrijgesproken van het belagen van Akyol, daarvan was volgens de rechter geen sprake. 
Eind maart werd de Amersfoorter aangehouden. De politie heeft tijdens het onderzoek ook berichten van de verdachte aan andere mensen gevonden, maar daarvoor is geen aangifte gedaan. Na zijn arrestatie heeft de verdachte vier dagen vastgezeten. 

Hoe ver kun je gaan?

De verdachte stuurde Akyol verschillende berichten vol beledigingen. De Deventer columnist wordt regelmatig (online) bedreigd en doet daarvan altijd aangifte. Hij liet weten vooral benieuwd te zijn naar het oordeel van de rechtbank op de vraag hoe ver iemand mag gaan in het beledigen en belagen van een columnist vanwege zijn opvattingen. 
De advocaat van de verdachte stelde aan het begin van de zitting mediation voor; misschien konden Akyol en de verdachte het buiten de rechtszaal uitpraten. Maar volgens de officier van justitie wil Akyol dat niet. De verdachte heeft inmiddels een excuus aan de Deventer columnist geschreven.

'Verkeerde woorden'

Op de vraag van de rechter waarom de Amersfoorter Akyol zo de huid vol schold, zei de man dat hij wanneer hij boos is niet meer in de gaten heeft wat hij zegt en typt. "Ik reageer soms op YouTube zonder na te denken", aldus de Amersfoorter. "Ik wou mijn mening geven, maar gebruikte daarvoor de verkeerde woorden."
De man zei zich gekwetst en gediscrimineerd te voelen als het gaat over de islam en Marokkanen. "Daar word ik boos van." De man zegt dat hij inmiddels is gestopt met sociale media en dat hij zijn impulsiviteit onder controle heeft. 

Werkstraf

Volgens de officier van justitie heeft de man de grenzen van vrijheid van meningsuiting grof overschreden. De berichten hebben inbreuk gepleegd op de persoonlijke levenssfeer van Akyol, ook al is er geen sprake van fysieke belaging geweest. De eer en goede naam van de Deventenaar zijn aangetast. Daarom was een werkstraf van zestig uur, waarvan de helft voorwaardelijk, volgens de officier van justitie op z'n plaats
De advocaat van de verdachte vroeg om een pardon voor zijn cliënt. De man heeft al vier dagen vastgezeten en heeft in een brief ook excuses aangeboden voor de scheldpartijen. Daarnaast is hij met alle publiciteit al zwaar gestraft. Daar ging de rechter uiteindelijk niet in mee, maar de man hoeft dus niet opnieuw de cel in.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.