nieuws

Politiek wil opheldering over weghalen van wietplanten uit tuin Jan en Jannie

Wiet in de tuin van Jan en Jannie van Raalte
Wiet in de tuin van Jan en Jannie van Raalte © Simon Dirk Terpstra
Het verwijderen van illegale wietplanten uit de tuin van Jan en Jannie van Raalte in Hasselt heeft de aandacht getrokken van landelijke en lokale politici. Vera Bergkamp van D66 heeft aangekondigd Kamervragen te willen stellen over de kwestie en in de gemeente Zwartewaterland willen de raadsfracties BGZ (Buitengewoon Zwartewaterland) en PvdA het incident aan de orde stellen in de raadsvergadering.  
Aanleiding voor de politieke aandacht is de actie van de politie. Die haalde gisteren de wietplanten weg uit de tuin van het bejaarde echtpaar, nadat twee weken geleden was aangekondigd dat de planten weg moesten. Jan en Jannie deden dat niet uit eigen beweging, waarna de politie zelf ingreep. De planten werden verwijderd op een moment dat het paar niet thuis was. 
Jan en Hannie van Raalte hadden wietplanten voor medicinaal gebruik. Uit de planten werd olie gewonnen die hielp bij de behandeling van de huidziekte psoriasis.  

Kamervragen

D66-kamerlid Vera Bergkamp gaat Kamervragen stellen naar aanleiding van het verhaal van Jan en Jannie van Raalte uit Hasselt. Wat Bergkamp precies wil weten is nog onbekend. 

Bemiddelen

Kira Fijn, lijsttrekker van BGZ wil weten welke stappen er in dit verhaal zijn genomen door politie en gemeente. "Van anonieme tipgever tot aan het optreden van de politie." 
BGZ is eerder gevraagd of zij politiek nog iets konden betekenen voor Jan en Jannie van Raalte. Dit was nog voor alle publiciteit. "Helaas was dat niet het geval en waren ook wij gebonden aan de wet, omdat wij op lokaal niveau niks anders geregeld hebben. Wij zijn op dit moment wel erg tevreden over het handelen van de burgemeester", aldus Fijn. BGZ zal de vragen indienen voor de eerste raadsvergadering van de gemeente Zwartewaterland op 12 september.
Buitensporig
Klaas Eenkhoorn, fractievoorzitter van de Partij van de Arbeid, noemt de manier waarop is gehandeld buitensporig. "Ïk vind het niet netjes dat de politie de planten heeft weggehaald, terwijl de mensen zelf niet thuis waren. Een beetje kinderachtig."
Eenkhoorn wil wel graag weten of dit in betere banen geleid had kunnen worden. Hij spreekt van een soap, met een aanpak die anders had gekund. "Mensen die twee plantjes hebben voor eigen gebruik, daar had de politie anders mee om kunnen gaan. Er is in Nederland een gedoogbeleid. Maar nee, er is hier vol op het orgel gespeeld met alle commotie en emotie daaromheen en de plantjes zijn op schimmige wijze weggehaald."
Eenkhoorn is benieuwd naar het handelen van burgemeester in deze zaak. "Het is onze taak als raadslid om daar duidelijkheid over te krijgen."
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.