nieuws

Zeven winkelverboden uitgedeeld in Kampen, meeste dieven komen uit Hanzestad zelf

In Kampen zijn zeven verboden en zestien waarschuwingen uitgedeeld
In Kampen zijn zeven verboden en zestien waarschuwingen uitgedeeld © GettyImages
In de eerste vier maanden van het project collectief winkelverbod in Kampen zijn er zeven verboden en zestien waarschuwingen uitgedeeld aan dieven. Dat meldt de politie Kampen op Facebook. Volgens Fré Helleman van de Ondernemersvereniging Kampen werkt de aanpak. "Mensen worden aangesproken door hun eigen omgeving."
Aan het project doen in Kampen tot dusverre 25 winkeliers mee. Dieven die stelen bij één van deze winkels krijgen een waarschuwing voor een jaar. Gaan ze vervolgens in die periode in de fout, dan volgt een collectief winkelverbod. Wat opvalt, is dat een grote groep dieven 'gewoon' uit Kampen komt en geen asielzoekers zijn. "Zo'n veertig tot zestig procent komt uit Kampen", stelt Helleman.

Schandpaal

Het project heeft een dubbel positief effect, merkt de voorzitter van de ondernemersvereniging. "Ondernemers letten beter op en waarschuwen elkaar via de app. Mensen komen toch aan de schandpaal, je merkt dat ze worden aangesproken door hun eigen omgeving." Het zijn met name drie groepen 'dieven' die een supermarkt lastigvallen. "De ouderen stelen vooral sterke drank, zoals port. De jongeren snoep, zoals altijd. En je hebt een wat alternatieve groep, die alternatief vlees stelen en dure zalm."
Het verbod houdt in dat deelnemende winkeliers deze personen al op voorhand kunnen weren en zelfs aanhouden bij het betreden van de winkel. Mocht die persoon toch de winkel binnengaan, dan is er sprake van huisvredebreuk en wordt de politie ingeschakeld. Op deze manier wil de gemeente Kampen hard optreden tegen winkeldieven.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.