nieuws

Gevreesde bijthond Luna woont niet meer in Raalte

De gevreesde bijthond verhuisde vorige maand uit Raalte
De gevreesde bijthond verhuisde vorige maand uit Raalte © iStock / Getty Images Plus / IgorChus
De gevreesde bijthond Luna woont sinds vorige maand niet meer in de gemeente Raalte. De hond doodde in Nunspeet een andere hond en een vrouw raakte ernstig gewond door een beet van de grote Tibetaanse Mastiff. Na een uitspraak van de Raad van State mocht de gemeente de hond in beslag nemen. Maar nu blijkt dat de hond niet meer in Raalte verblijft, is de zaak volgens de gemeente afgedaan.
De Raad oordeelde vandaag dat de grote Tibetaanse Mastiff niet bij zijn baasjes kan blijven, omdat hij te gevaarlijk is. De hond, Luna genaamd, beet een kleine hond en die overleefde dat niet. 
De hond verwondde ook een vrouw zo ernstig dat ze in het ziekenhuis moest worden opgenomen. Ze heeft nu blijvende littekens. De hond had ook al een reeks andere bijtincidenten op zijn geweten.

Aanlijnen en muilkorven

Voor de burgemeester van Nunspeet, waar de hond toen verbleef, was daarmee de maat vol. Hij eiste de hond op. Maar na tussenkomst van de rechter mocht Luna onder voorwaarden weer naar huis. De eigenaren moesten de hond aanlijnen en muilkorven.
Verder werd een gedragstraining voor Luna verplicht gesteld. Maar de eigenaren hielden zich niet aan de afspraken en vervolgens eiste de burgemeester van Nunspeet Luna weer op.

Verhuizing naar Raalte

Om aan dit lot te ontkomen en door grote onrust in de buurt, vluchtten de eigenaren weg uit Nunspeet. In januari van dit jaar ontdekte RTV Oost dat zij, met de hond, in het buitengebied van Raalte verblijven. Toen dat bekend werd, greep de burgemeester van Raalte in. Die besliste dat de hond weer aangelijnd moet zijn en gemuilkorfd.
De Raad van State oordeelde vandaag dat de hond in beslag moet worden genomen na een zwaarwegend advies van een deskundige van de Utrechtse universiteit. Die vindt de hond zeer gevaarlijk en de verwachting is niet dat dit kan worden verbeterd. De bijtincidenten zouden volgens de deskundige alleen maar kunnen toenemen.

Opeisen

Volgens de Raad hebben de eigenaren aangetoond dat ze hun verantwoordelijkheid niet hebben genomen. Ze moeten ook nog 15.000 euro betalen aan boetes voor het niet afstaan van de hond aan de burgemeester van Nunspeet.
Met de uitspraak van de Raad van State kon de burgemeester van Raalte de hond alsnog opeisen. Maar omdat de eigenaren en hond sinds juli niet meer in de gemeente Raalte wonen, is de zaak voor de gemeente afgedaan. Waar de hond en de eigenaren naartoe zijn verhuisd, is niet bekend.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.