nieuws

Primeur Overijsselse Merentocht: dag en nacht zwemmen voor het goede doel

De Overijsselse Merentocht beleeft vandaag haar primeur. Niet als schaatstocht, maar als zwemtocht. Na maanden voorbereiding en intensieve trainingen springen 24 zwemmers van Steenwijk'34 om klokslag tien uur in het water voor een vierdaagse zwemmarathon van 200 kilometer dwars door de Kop van Overijssel.
Geïnspireerd door zwemmer Maarten van der Weijden, die deze zomer de Elfstedentocht in zijn eentje heeft gezwommen, zwemmen ook de deelnemers aan de zogenoemde Klaverblad Zwemtocht om geld in te zamelen voor het goede doel, het KWF Kankerbestrijding.
De 24 zwemmers leggen de route in estafettevorm af. Ze zwemmen vier dagen, 24 uur de klok rond en wisselen elkaar daarbij om de paar uur af. 

Intensieve training

Om de tocht te volbrengen is er in de afgelopen maanden intensief getraind. Iedere week waren er speciale trainingen in zwembad Waterwyck in Steenwijk. Ook is het voltallige zwemteam deze zomer op trainingskamp geweest om het zwemmen 's nachts in buitenwater onder de knie te krijgen.
Zwemmers Steenwijk'34, zwemmen 200 kilometer voor het goede doel
Zwemmers Steenwijk'34, zwemmen 200 kilometer voor het goede doel © RTV Oost
Om de tocht voor de zwemmers veilig te laten verlopen varen er twee kleine boten en een grote rondvaartboot mee. Op de grote boot kunnen de zwemmers tussendoor rusten. De twee kleine boten varen voor en achter de zwemmers om de route aan te duiden en in het donker bij te schijnen. Ook beschermen ze de zwemmers tegen ander vaarverkeer. Een medisch team zal de fysieke gesteldheid van de zwemmers continue in de gaten houden.

Primeur

Wethouder Bram Harmsma van Steenwijkerland en de voorzitter van het bestuur van de Overijsselse Merentocht, Roelof Groen, zwemmen vandaag de eerste 300 meter met de estafette zwemmers mee om ze een hart onder de riem te steken.
De zwemmers met de stempelkaart
De zwemmers met de stempelkaart © RTV Oost / Jaap Even
Met name voor Roelof Groen zal het even slikken zijn dat niet de schaatsers, maar de zwemmers de primeur van de eerste Overijsselse Merentocht op hun conto mogen bijschrijven.
De Overijssels Merentocht is namelijk gemaakt voor en door schaatsliefhebbers maar kon tot op heden nog nooit geschaatst worden. Het initiatief voor de schaatstocht stamt nog uit de tijd dat Evert van Benthem de Elfstedentocht won.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.