nieuws

Je huis isoleren of een boom kappen? Dan moet je eerst een vleermuizencheck doen

Je zou er niet zo snel aan denken als je een boom in je tuin gaat kappen. Maar, er kunnen vleermuizen in wonen. En dat betekent dat je die boom niet zomaar mag kappen.
"Als dat een hele kleine boom is verwacht ik daar geen problemen mee", zegt vleermuiswerker Johann Prescher. "Maar als dat een grote beuk of eik is met een holle ruimte daarin, moet je officieel een vleermuizencheck laten doen. En dat geldt ook wanneer je je huis wil laten isoleren."
Met zijn batdetector loopt Johann door de straten van zijn wijk in Steenwijk. "Hiermee vang ik de geluiden van vleermuizen op. Zo kan ik onderzoeken welke vleermuizen er op een bepaalde plek leven."
De tekst gaat verder onder de foto
Johann loopt met zijn batdetector over straat
Johann loopt met zijn batdetector over straat © Tim Woldering

Kwetsbaar

"Vleermuizen zijn streng beschermd. Ze zijn erg kwetsbaar, planten zich traag voort en hebben een belangrijke positie in het ecosysteem. Ze gaan gewoon hard achteruit."
"Daarom mag je niet zomaar je huis isoleren of een boom kappen. De kans dat je daarbij vleermuizen doodt, of een verblijfplaats kapot maakt, is aanwezig. Als je daar op betrapt wordt, kun je daar een boete voor krijgen. Het is beter om dat te voorkomen en de dieren te sparen", aldus Prescher. 

Oplossing voor de eikenprocessierups?

"Vleermuizen zijn hele nuttige dieren en sommige soorten eten wel drieduizend insecten op één avond. De grootoorvleermuis eet ook de nachtvlinder van de eikenprocessierups. Ik zal nooit beweren dat ze alle vlinders opeten, maar wel een deel daarvan. Ik denk dat voor mensen die last hebben van de jeukende rupsen, elke vlinder minder mooi meegenomen is."
Wil je meer weten over vleermuizen? Aankomend weekend is het De Nacht van de Vleermuis en worden er door heel Nederland verschillende activiteiten gehouden.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.