nieuws

Bejaard slachtoffer woningoverval De Krim liep risico op overlijden

De bejaarde bewoonster zat 15 uur opgesloten in de meterkast
De bejaarde bewoonster zat 15 uur opgesloten in de meterkast © 112 Hardenberg
De 82-jarige bewoonster van De Krim die afgelopen winter thuis werd overvallen, heeft een groot risico gelopen om te overlijden. Dat bleek tijdens een korte rechtszitting vandaag. Omdat ze vijftien uur lang opgesloten heeft gezeten in een krappe meterkast, heeft haar lichaam stoffen aangemaakt die overlijden tot gevolg hadden kunnen hebben.
Om te onderzoeken hoe groot het risico was dat het slachtoffer kon overlijden, heeft justitie een onderzoeker van het Nederlands Forensisch Instituut aangewezen. De drie verdachten die er zijn in de heftige zaak, is naast diefstal dus ook ook een poging tot gekwalificeerde doodslag ten laste gelegd. Oftewel, door de bejaarde vrouw op te sluiten, hebben ze het risico genomen dat ze zou kunnen overlijden.

Taser

Volgens de advocaat van één van de verdachten is het allemaal enorm uit de hand gelopen. Zijn cliënt zou 'alleen maar' chauffeur zijn bij de roofverval. Maar de chauffeur werd naar binnen geroepen door een medeverdachte, zegt hij. Eén van de mannen die al binnen was, had zichzelf verwond met een taser. De ander had vervolgens in paniek de bejaarde bewoonster opgesloten in de meterkast en de derde man in de auto gebeld.

Voorverkenning

Volgens justitie hebben de verdachten het risico genomen dat er geweld gebruikt ging worden. Ze hadden met elkaar afgesproken dat ze een taser zouden gebruiken, zegt het OM. Ook hebben de drie in wisselende samenstellingen voorverkenningen gedaan bij het huis in De Krim. "Ze wisten wie er woonde en wat er te halen viel", aldus de officier van justitie.

Bivakmuts

De 82-jarige bewoonster zat die bewuste avond rond half acht tv te kijken in haar huis aan de Kikkerveltsweg. "De poes wilde naar buiten, dus liep ik naar de voordeur. Toen ik die open deed, stond ik oog in oog met een man met een bivakmuts over zijn hoofd", vertelde de bewoonster destijds. 
Meteen drong ook een tweede man zich naar binnen. Hij drukte de oude vrouw een taser in het gezicht. Daarna werd ze in de meterkast geduwd en ging de deur op slot. De daders namen onder meer haar zitmaaier en trouwringen mee. De hele avond, nacht en een groot deel van de ochtend zat de vrouw vast in de meterkast.

Opvallende zitmaaier

Na ruim vijftien uur hoorde ze geluid rond het huis. Dames van haar volksdansgroep kwamen rond 11.00 uur 's ochtends kijken, omdat ze niet bij het volksdansen was verschenen. "Er was toen in Nederland geen blijer mens dan ik", vertelde de bewoonster. "Ik was zo blij toen ik die meiden hoorde, fantastisch. Ik wist toen dat het grootste leed geleden was." 
De rechtszaak krijgt binnen drie maanden een vervolg.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.