Varkensboer in Raalte heeft mooiste modderpoel van Nederland

Varkenshouderij Overesch in Raalte is in de prijzen gevallen. Het bedrijf heeft dit jaar de prijs voor de mooiste modderpoel van Nederland gewonnen, een verkiezing van Wakker Dier.

Met deze prijs wil Wakker Dier de familie Overesch in het zonnetje zetten. De zeugen van Overesch vinden verkoeling in een bad van water en modder, maar ook langs de schaduwrijke bosrand rondom de poel.

'Goed voor de huid'

De varkens kunnen zo toch het hoofd koel houden tijdens hete zomerdagen. De modder is bovendien goed voor de huid en helpt bij de bestrijding van parasieten en de genezing van wondjes.

Met de verwachte hoge temperaturen die eraan komen, verwacht Overesch dat de varkens veel tijd in de modderpoel door gaan brengen:

De modderpoel is ook fijn als het warm is

Hittestress

Voor varkens is een modderpoel essentieel, omdat ze snel last hebben van warmte. Varkens hebben van nature een dikke vetlaag en kunnen niet zweten.

Al vanaf een temperatuur van twintig graden kunnen varkens last krijgen van hittestress. Om toch af te kunnen koelen, duiken ze graag in een modderpoel. Dit doen ze het liefst samen, omdat het baden een sociale aangelegenheid is.

Groei stimuleren

Wakker Dier wil dat alle varkens in Nederland toegang hebben tot een verkoelend modderbad en vraagt hiervoor jaarlijks aandacht. Nu voor de vijftiende keer. Met de Modderpoeltrofee wil de dierenwelzijnsorganisatie de groei van het aantal biologische varkensbedrijven in Nederland stimuleren. 

De biologische varkensstapel groeide in 2018 naar 97.000 dieren, een toename van zes procent ten opzichte van een jaar eerder. Overigens krijgen alleen de zeugen ook daadwerkelijk een modderpoel. Vleesvarkens en miljoenen andere varkens in Nederland zien nooit een poel. "Ze mogen in hun eigen uitwerpselen rollen om verkoeling te zoeken. Dat moet en kan écht anders," zegt Anne Hilhorst van Wakker Dier. “Ieder varken verdient een modderpoel.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
varkens raalte Salland Groen Overijssel Nieuws
Deel dit artikel: