nieuws

Antwerp-fans overspoelen gemeentehuis Enschede met telefoontjes: "Verwensingen vliegen om de oren"

Het stadhuis in Enschede
Het stadhuis in Enschede © RTV Oost
De telefoon in het gemeentehuis van Enschede blijkt roodgloeiend te staan, meldt de Belgische krant Het Laatste Nieuws (HLN). Gisteren meldde RTV Oost al dat op een Facebookpagina werd opgeroepen om de burgemeester te bellen en te mailen, met daarbij een mailadres en een telefoonnummer. Nu blijkt dat supporters daar massaal gehoor aan geven.
Volgens de Belgische krant 'zweten ze momenteel in Enschede nog steeds de gevolgen uit van de drastische beslissing die burgemeester Onno van Veldhuizen dinsdag nam'.
Van Veldhuizen besloot vanavond in de Grolsch Veste geen fans van Antwerp FC toe te staan voor het Europese voorrondeduel tussen AZ en Antwerp. De burgemeester maakte zich bij de Belgen daardoor allerminst populair. Ook bij Nederlandse supporters botst hij op kritiek.

'Honderden telefoontjes'

"Het secretariaat van de burgemeester wordt overstelpt met bezorgde én boze telefoontjes over ons besluit", zegt woordvoerder Ton Kamp tegen HLN. "Ik heb ze nog niet geturfd, maar we houden het wel keurig bij. Ik kan nu al zeggen dat het om honderden telefoontjes gaat."
Hij zegt morgen een beeld te hebben van 'wat dit de samenleving gekost gaat hebben'. "Ik kan me de frustraties voorstellen, maar het is jammer dat ze daarom de moeite nemen om onze telefoon plat te leggen. Niet alleen op het secretariaat, maar ook op ons algemeen nummer. Dit blokkeert de normale werking terwijl die gewoon doorloopt."

'Nederlandse fans willen muiten'

Niet alleen Antwerp-fans ergeren zich trouwens aan het supportersverbod in Enschede. Ook Nederlandse voetbalfans grijpen naar de telefoon. “Als ik jullie een compliment mag geven", zo begint Kamp tegen de Belgen, "het vocabulaire van Vlamingen klinkt nog nét iets vriendelijker dan de boosheid die in sommige telefoontjes van Nederlandse fans schuilgaat."
"Zij haken dankbaar in op alle onrust en willen muiten. Dat gedrag herkennen we wel. Het is breed verspreid, maar je kunt er zo weinig mee. De verwensingen van mensen die door het lint gaan vliegen ons om de oren, maar als je er een serieus gesprek mee wil voeren, wensen ze anoniem te blijven of haken ze in."

Haalt niets uit

En bovenal haalt het allemaal niets uit. De gemeente Enschede is niet voornemens om haar besluit te herzien. "Wij hebben deze beslissing niet zomaar genomen", klinkt het bij Kamp. "Met de informatie die we toen én nu hebben zouden we tot exact hetzelfde besluit komen."
De vocabulaire van Vlamingen klinkt nog nét iets vriendelijker dan de boosheid die in sommige telefoontjes van Nederlandse fans schuilgaat
Woordvoerder Ton Kamp
De woordvoerder raadt Antwerp-fans dan ook af om zonder ticket naar Enschede te komen. "Wij zijn gewend mensen gastvrij te ontvangen, maar in deze lijkt ons dat geen goed idee. Daarom raden wij alle Antwerp-fans die naar Enschede willen rijden aan om thuis te blijven. Zij die al halverwege zijn, raden we aan om terug te keren en in Antwerpen gezellig in een kroeg naar de wedstrijd te kijken."

'Druk uitoefenen'

De gemeente zet per definitie al politie in omdat er een muziekevenement in de stad is. Daarnaast zal ook particuliere beveiliging worden ingeschakeld.
"Het is geen geheim dat we alert zijn", benadrukt Kamp. "In eerste instantie zullen we netjes vragen om niet verder de binnenstad in te gaan. Als dat niet het beoogde effect heeft, gaan we wat druk uitoefenen."
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.