nieuws

Nominatie voor UT en ZGT voor ontwikkelen borstkankerapp

De IVY app moet de vitaliteit van borstkankerpatiënten positief beïnvloeden
De IVY app moet de vitaliteit van borstkankerpatiënten positief beïnvloeden © Roche
Het moet de vitaliteit van borstkankerpatiënten positief beïnvloeden: de IVY (Implicit Vitality) app. Het is een gezamenlijk project van Universiteit Twente (UT) en Ziekenhuis Groep Twente (ZGT). De prijs wordt georganiseerd door het farmaceutisch bedrijf Roche, dat zich al jaren inzet voor innovatie in de gezondheidszorg.
"Onder borstkankerpatiënten is vermoeidheid de meest voorkomende oorzaak voor verslechtering van het welzijn van de patiënt", zegt Ester Siemerink, internist-oncoloog bij ZGT en lid onderzoeksteam die de app IVY ontwikkelde.
Patiënten hebben minder spierkracht en een verslechterde conditie, omdat ze minder actief zijn door de ziekte. "Zo komen patiënten vaak in een negatieve spiraal, waardoor de vermoeidheid juist in stand wordt gehouden en ze niet meer goed mee kunnen komen in het maatschappelijk leven."

Hoe kan deze app helpen?

De applicatie is laagdrempelig en bedoeld als een training waarmee de patiënt speelt met woorden die te maken hebben met vermoeidheid en vitaliteit. Het is de bedoeling dat ze op het scherm positieve woorden naar zich toetrekken en negatieve woorden van zich afschuiven.
Gezondheidspsycholoog en junior onderzoeker aan de UT Roos Wolbers legt uit: "Door dit vaak te herhalen versterken we in het brein de associatie tussen jezelf en vitaliteit, met als doel dat patiënten zichzelf zien als een vitaler persoon en hierdoor ook andere keuzes maken en vitaler gedrag vertonen."
De video van Roche legt uit hoe de app werkt, tekst gaat verder onder video

Met je brein naar de sportschool

Zoals je naar de sportschool gaat als je je spieren wilt trainen, kan je nu ook je hersenen trainen met IVY. Met deze app leer je een ander gedachtepatroon aan door middel van 'Cognitive Bias Modification' (CBM).
"Het is vergelijkbaar met dat je iedere dag hoort dat je er wakker of fit uit ziet. Zodra het iedere dag tegen je wordt gezegd, versterkt dat het gevoel dat je ook daadwerkelijk wakker en fit bent", vervolgt Wolbers.

Prijzengeld

Als het project de Patient Innovation Award wint, ontvangen ZGT en UT maximaal 20.000 euro. Met dit geld kan de app verder ontwikkeld worden. Denk hierbij aan het testen van de effecten van de app en het personaliseren van IVY. Tot en met 15 september kan er nog gestemd worden via deze website.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.