nieuws

Werkgroep Zwartendijk maakt bezwaar tegen vergunning recreatiepark

Stadhuis in Kampen
Stadhuis in Kampen © Cindy Hofhuis
De werkgroep Zwartendijk maakt bezwaar tegen de vergunning die de gemeente Kampen heeft verleend voor Recreatiepark Roggebot. De werkgroep vindt dat de gemeente in het licht van de stikstofuitspraak van de Raad van State de vergunning voor het park niet had mogen verlenen.
"Kampen lapt PAS-uitspraak Raad van State aan laars door omgevingsvergunning voor Recreatiepark Roggebot af te geven", is de kop boven een internetartikel van de werkgroep Zwartendijk.
Daarin schrijft de werkgroep dat Kampen op 9 juli een omgevingsvergunning heeft verstrekt voor 57 zogeheten meerwoningen op het Recreatiepark Roggebot. Daarnaast mogen nog 300 lodges, strandwoningen en chalets worden neergezet. Volgens de werkgroep komen die te staan op een steenworp afstand van het nieuwe rietmoeras dat onderdeel is van het Natura2000-gebied Drontermeer.
Ook schrijft de werkgroep: "Volgens de MER-beoordeling van de gemeente kan gebruik worden gemaakt van de 'prioritaire ruimte' en de 'ontwikkelingsruimte' voor stikstofneerslag. Maar dat heeft de Raad van State verboden op 29 mei in de geruchtmakende PAS-uitspraak."

Klein Giethoorn

De werkgroep Zwartendijk tekende begin deze week bezwaar aan tegen de vergunning voor het recreatiepark. Dat wordt volgens de werkgroep ruim twee keer zo groot als de oude camping, waar tot vorig jaar zo’n 180 stacaravans stonden. "De grote vijver wordt vervangen door smallere watertjes rond een soort landtongen, waar de chalets op komen te staan." Klein Giethoorn wordt het ook wel genoemd.
Zorgen maakt de werkgroep zich ook over vogelsoorten als de roerdomp en de grote karekiet. Speciaal voor deze soorten is voor veel geld geïnvesteerd in het behoud van rietmoeras. Maar kort daarbij komen vakantiehuizen te staan. Te dichtbij, vindt de werkgroep.

Roerdomp en grote karekiet

"Het zal duidelijk zijn dat de jaarrond verhuurde grote woningen zullen zorgen voor heel veel onrust, die zal verhinderen dat roerdomp en grote karekiet neerstrijken in het voor veel geld aangelegde rietmoeras. Temeer als men bedenkt dat vanaf het recreatieterrein over de nieuwe dijk gelopen en gefietst kan worden, om de Hanzetunnel heen, tot in de nieuwe geplande woonwijk 'Dorp Reeve', waar de uitloop van de 600 tot 1300 woningen ook voor verstoring zal zorgen."
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.