nieuws

'Kleurrijke vogel' in beeld voor twee gewelddadige berovingen

De Oldenzaler wordt verdacht van een brute tasjesroof
De Oldenzaler wordt verdacht van een brute tasjesroof © RTV Oost
Meters werd ze over de grond gesleurd, terwijl de dader tegen haar hoofd schopte. Maar de Oldenzaalse cafetariahoudster wilde haar tasje niet loslaten. Vandaag stond de vermeende dader uit Oldenzaal voor de rechter in een voorbereidende zitting. Naast de brute straatroof, wordt de man ook verdacht van een gewelddadige overval op een jonge Enschedeër. 
"Ik kom al dertig jaar bij dat cafetaria", zegt de verdachte. "Ik heb dat tasje niet geroofd, ik ben niet zo van de mishandelingen. Inbraken heb ik wel gedaan, dat klopt." Aan het woord is de 37-jarige Oldenzaler Bajka. Hij is een bekende van justitie. Zijn strafblad beslaat 42 pagina's, waaronder overvallen op casino's in Duitsland. Samen met een partner in crime reed hij de pui uit de gokhallen, kraakte de automaten en ging snel weer weg. Hij heeft er zijn straf voor uitgezeten.

DNA

Nu is hij in beeld voor twee gewelddadige berovingen. Zo zou hij begin februari dit jaar de tas van de cafetariahoudster hebben geroofd. Op de tas, precies op de plek waar volgens het slachtoffer de tas werd beetgepakt, is een DNA-spoor gevonden van Bajka. Zelf verklaarde de vrouw al bij de politie: "Ik wil niemand de schuld geven, maar het kan zomaar om één van de broers uit de buurt gaan." 

Onvoldoende bewijs

Volgens de raadsman van Bajka is het DNA-spoor niet genoeg bewijs. Zo zegt advocaat Michels: "De donor kan ook van familie zijn, of het DNA van mijn cliënt is er op een ander moment of manier opgekomen." Ook haalt hij getuigen aan, die het hebben over een dader tussen de 16 en 20 jaar oud. "Zoals u weet is hij ouder." Daarnaast zou de dader volgens getuigen 1 meter 85 groot zijn, Michels daarover: "Maar hij wordt niet voor niets Kleine Bajka genoemd, die 1.85 haalt 'ie nooit."

In de kast

Krap een week na de overval op de cafetariahoudster zou Bajka volgens justitie betrokken zijn bij een gewelddadige overval bij een jonge Enschedeër thuis. Drie mannen hadden bij dat huis aangebeld, gevraagd of zijn broers thuis waren en hem vervolgens naar binnen geduwd. Daarbij werd een hand op zijn mond gedrukt. Terwijl de jonge bewoner een kast werd ingeduwd, gingen de daders op zoek naar geld. Ze zijn er vandoor gegaan met tweeduizend euro. 
Bajka kwam voor de overval in beeld door herkenning van de wijkagent. Die kent de Oldenzaler al zo'n 25 jaar en heeft gezegd: "Dat is Bajka." Daarnaast zijn er gegevens van peilapparatuur onder de auto die bij de overval werd gebruikt. Die gegevens leidden naar de Oldenzaalse veelpleger. 

Kleurrijke vogel

Ook daar heeft raadsman Michels een verweer op. "Mooi zo'n baken onder de auto, maar wie zegt dat mijn cliënt in die auto zat?" Ook over de herkenning van de wijkagent is hij sceptisch. Terwijl hij een collage met foto's ronddeelt aan de rechters en officier van justitie, zegt hij: "Het is een kleurrijke vogel, mijn cliënt. Zoals u ziet is hij nu getooid met een prachtige baard. Maar u kunt aan de foto's van afgelopen jaar zien, dat hij telkens van gedaante is veranderd. Dus bij herkenning door de agent is terughoudendheid geboden."

Plunjebaal hennep

Justitie is ook nog bezig met een zaak tegen Bajka rondom de diefstal van een enorme zak hennep. In april vorig jaar zou hij die samen met een aantal anderen hebben gestolen in Enschede. Bij een achtervolging van de politie zou die plunjebaal hennep uit de auto zijn gegooid. Maar justitie krijgt die zaak vooralsnog niet rond in de bewijsvoering.
Waarschijnlijk wordt binnen drie maanden het eindproces tegen Bajka gevoerd voor de twee berovingen. 
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.