nieuws

Landschap Overijssel kapt hectares verdroogde fijnsparren wegens insectenplaag

De letterzetter zorgt voor veel problemen bij fijnsparren
De letterzetter zorgt voor veel problemen bij fijnsparren © Jan Slaats
Fijnsparren in de omgeving van Enschede kampen met een insectenplaag als gevolg van de droogte. Landschap Overijssel gaat op korte termijn negen hectare bos kappen bij Groot Brunink, Hof Espelo, de Wildernis en Lonnekerberg om te voorkomen dat de 'letterzetter' zich verder verspreidt. 
"Kapvlaktes hebben een enorme impact op mensen. Dat we dit doen is niet onze keuze, maar noodzakelijk", vertelt terreinbeheerder Alexander van der Elst van Landschap Overijssel.
De letterzetter is een klein insect dat zich nestelt in verdroogde fijnsparren om eitjes te leggen. De larven van het dier zorgen er vervolgens voor dat de fijnspar afsterft. 

Dood hout

Bij de keuze om te kappen weegt Landschap Overijssel de voor- en nadelen af. Fijnsparren die alleen staan worden niet gekapt, want dood hout is waardevol voor de biodiversiteit. Bomen langs wandel- en fietspaden worden wel gekapt, met het oog op veiligheid van recreanten. 
Komend najaar of voorjaar plant Landschap Overijssel andere boomsoorten in de delen van de bossen die gekapt gaan worden. Loofbomen als de tamme kastanje, esdoorn en lijsterbes kunnen beter tegen de droogte en zijn niet gevoelig voor de letterzetter. Het past in het beleid van Landschap Overijssel om bossen om te turnen van naaldbos naar loofbos.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.