nieuws

Waarschijnlijk volgende maand al kap van fijnsparren in Enschede door overlast 'letterzetter'

Waarschijnlijk eind volgende maand al wordt begonnen met de kap van zo'n negen hectare fijnsparren rond Enschede. Het gaat om bossen bij Groot Brunink, Hof Espelo, de Wildernis en Lonnekerberg. Door de droogte sterven de bomen af en door de plaag van de 'letterzetter' versnelt dat proces.
Harry Koster van Landschap Overijssel is met een grote schroevendraaier op zoek naar het diertje, waarvan er alleen al bij Hof Espelo enkele tienduizenden aanwezig moeten zijn. "Ze boren gaatjes in de schors, er worden eitjes gelegd en ze maken gangen rond de stam. Daardoor sterven de bomen eerder af", legt hij uit.
Tekst gaat verder onder de video

Extra moeilijk

Door de aanhoudende droogte hebben de fijnsparren het al extra moeilijk. "Het zijn inheemse bomen, die het jarenlang goed gedaan hebben. Maar door de droogte krijgen ze het moeilijk. De letterzetter doet de rest."
Bij een gezonde fijnspar heeft de letterzetter geen kans. "Als er een gaatje wordt geboord, zorgt hars er min of meer voor dat het gat direct weer gevuld wordt. Bij al dood hout werkt dat niet. Met alle gevolgen van dien", benadrukt Koster.

Loofbomen teruggezet

Op de plek van de gekapte fijnsparren worden loofbomen teruggezet. "Bomen als de tamme kastanje, esdoorn of lijsterbes kunnen beter tegen de droogte en zijn niet gevoelig voor de letterzetter."
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.