nieuws

"Kun je niet lezen?", de vraag die de hulpverlener niet durft te stellen

Enschede telt 20.000 inwoners die niet goed kunnen lezen en schrijven en gewoon in Nederland zijn opgegroeid. Een groot probleem, dat alleen op te lossen is door hulp. Bijvoorbeeld van taalcoördinator Sanne Klaassen van Alifa, die volgende maand met het project Swoesj begint, waarbij mensen via een tablet met hun taalproblemen geholpen worden. Alleen dan moeten die mensen wel eerst gevonden worden. 
En dat is niet zo makkelijk. Sanne Klaassen hoopt dat hulpverleners vaker de problemen durven te benoemen. "Er rust nu een taboe op, niet alleen bij de mensen mét de problemen, maar ook bij de hulpverleners. Het gaat om wijkcoaches tot diëtist en van schuldhulpverleners tot politieagenten. Het blijkt gewoon moeilijk om er over te praten." En dit taboe speelt alleen bij inwoners met een Nederlandse achtergrond, zo legt ze uit, bij immigranten is een taalachterstand een geaccepteerd fenomeen.

Naarstig op zoek

Uit onderzoek weet taalcoördinator Klaassen dat er een grote groep Enschedeërs is met de problemen, maar voor haar nieuwe project Swoesj heeft ze nog maar een handvol aanmeldingen. "Terwijl ik voor bijna veertig personen plek heb. Dus ik ben echt naarstig op zoek." Dat er maar moeilijk over de problemen gepraat wordt vindt ze eigenlijk maar vreemd: "Ik raad eigenlijk vooral aan, maak er niet zo'n ding van. Er zijn zoveel redenen waarom mensen niet goed begrijpend kunnen lezen."
Sanne Klaassen zoekt mensen met een taalachterstand
Sanne Klaassen zoekt mensen met een taalachterstand © RTV Oost
Volgens Klaassen is het ook voor de hulpverleners goed als ze de problematiek aankaarten. "Daar worden hun cliënten zelfstandig van en kunnen ze een volgende keer misschien wel zelf dat ene formulier invullen. Verder zie je dat laaggeletterdheid soms ook de basis is van het probleem. Bij mensen met schuldproblematiek heeft meer dan de helft moeite met lezen en schrijven."

Om aandacht te vragen voor laaggeletterdheid en inwoners van Overijssel op weg te helpen is via RTV Oost een serie podcasts te beluisteren van René Karst. Hij heeft een theatershow samen met Carola Smit: 'Letter voor Letter'.  Via de website rtvoost.nl/podcast en op de bekende podcast-apps kunt u ze allemaal vinden.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.