nieuws

Bewoners Usseler Es furieus over weghalen karakteristiek straatje: 'Wij willen onze weg terug'

Al decennia voeren ze strijd dat hun monumentale es aan de rand van het Enschedese kerkdorp Usselo zo intact mogelijk blijft. De bewoners van de Usseler Es zijn dan ook furieus over een actie van de gemeente. Een stratenmakersbedrijf heeft begin deze week in opdracht van de gemeente een karakteristiek weggetje verwijderd om het nu te vervangen door fonkelnieuwe straatklinkers. Tot gruwel van de esbewoners. "Wij willen onze weg terug."
Volgens voorzitter Gerrit Bijvank van de Vereniging tot Behoud van Usselo en de Usseler Es (VBU) is de gemeente met de actie zelfs in de fout gegaan. "Als wij als esbewoners ook maar een schop de grond insteken, krijgen we ambtenaren van de gemeente op ons dak. Dit is immers archeologische grond. Daar mag je niet zomaar in graven. En dan geeft de gemeente een stratenmaker opdracht om deze weg te vervangen, waarvoor de grond deels moest worden afgegraven. De gemeente is daarmee zwaar in overtreding."

Karakteristiek

Het draait allemaal om de Harberinksweg, een oud, karakteristiek klinkerweggetje. "Een hobbelig weggetje, naar schatting een kleine vierhonderd meter lang."
De weg was geplaveid met oude klinkers. "We zijn er achter dat die dingen heel erg veel geld kosten. Wat is er nu met deze klinkers gebeurd? We hebben intussen verhalen gehoord dat ze intussen zouden zijn gebruikt voor een weg in de buurt van Doetinchem. We willen van de gemeente weten hoe dit zit."
De bewoners van de Usseler Es voerden in het verleden al vaker actie voor hun karakteristieke dorp
De bewoners van de Usseler Es voerden in het verleden al vaker actie voor hun karakteristieke dorp © RTV Oost
'Cultuurhistorisch erfgoed'
De Usseler Esbewoners willen nu hun weg terug. "We krijgen straks een keurig aangelegd straatje, maar dat willen we helemaal niet. Dat oude weggetje hoort juist bij ons dorpsgezicht. Weet je, dit soort klinkers ligt nog maar op een paar plekken in Twente. Dit valt voor ons dan ook onder cultuurhistorisch erfgoed. We willen onze weg terug."

Actie voeren

De Usseler Esbewoners voerden in het verleden al vaker actie tot behoud van hun karakteristieke dorp, onder de rook van Enschede. De es zelf stamt uit de prehistorie. "Er is hier een familie die hier al vele generaties woont. Al sinds circa 1200. En de es duikt in 700 al een eerste keer op in de geschiedschrijving."
Of de bewonersvereniging nog stappen gaat ondernemen tegen de gemeente? "Nou, er zitten intussen al meerdere politieke partijen bovenop. We laten dit nu even over aan de raadspartijen als controlerend orgaan van de gemeente."

Reactie gemeente

Het nu uitgevoerde groot onderhoud komt volgens een woordvoerster van de gemeente Enschede voor uit de jaarlijkse weginspectie. "Het huidige onderhoud is noodzakelijk omdat de weg onveilig is/wordt. De inrichting van wegen met oude waaltjes leent zich niet voor de huidige, zwaardere verkeersbelasting. Dat is ook met bewoners gecommuniceerd. De oude klinkers zijn in het kader van de aanbesteding aan het werk vervallen aan de aannemer, die ze heeft verkocht aan een handelsonderneming. Die heeft er vervolgens een aantal partijen van verkocht aan particulieren. Het kapotte materiaal, in dit geval een aanzienlijk percentage, is als puin afgevoerd."
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.