nieuws

Uit het paradijs der nutteloze voetbalfeiten: snelste eigen goal bij Groningen-Heracles

Ex-Heraclied Mike te Wierik, tegenwoordig aanvoerder bij FC Groningen, ruziet met Brandley Kuwas
Ex-Heraclied Mike te Wierik, tegenwoordig aanvoerder bij FC Groningen, ruziet met Brandley Kuwas © Pro Shots
Een woede-uitbarsting van Spitz Kohn leidde tot een 8-0 zege van FC Twente tegen FC Utrecht in 1977. De snelste eigen goal ooit viel bij FC Groningen - Heracles Almelo. En als de resultaten uit het verleden maatgevend zouden zijn wint PEC Zwolle bij FC Emmen.
In deze rubriek zet RTV Oost nutteloze feiten, leuke weetjes en vergeten momenten uit het verleden van de duels van de Overijsselse clubs op een rij. 

FC Emmen - PEC Zwolle

PEC Zwolle reist naar Emmen in de wetenschap dat het op eredivisie-niveau nog nooit verloren heeft van de Drenten. Maar die speelden vorig seizoen dan ook voor het eerst op het hoogste niveau. PEC won uit met 0-1 en thuis met 3-0. De winnende Zwolse treffer werd vorig seizoen in Emmen gemaakt door een van richting veranderd schot van Rick Dekker. 
PEC won ook de laatste drie ontmoetingen in de eerste divisie bij Emmen waardoor het al meer dan tien jaar geleden is dat de Zwollenaren voor het laatst verloren in Emmen.
Aftrap vrijdag 20:00
Rick Dekker bejubelt de winnende goal namens PEC bij FC Emmen
Rick Dekker bejubelt de winnende goal namens PEC bij FC Emmen © Pro Shots

FC Groningen - Heracles Almelo

Een duel dat in de recordboeken staat door de snelste eigen goal ooit in de eredivisie. Op 10 september 2006 schoot Arnold Kruiswijk de bal negen seconden na de aftrap achter zijn eigen doelman. Die razendsnelle voorsprong leverde Heracles trouwens geen zege op, het werd 2-1 voor Groningen.
De kans dat Heracles de eerste overwinning van dit seizoen boekt is statistisch gezien niet groot. De laatste Almelose zege in Groningen dateert van 6 maart 2011. Dusan Tadic zorgde nog wel voor de Groningse 1-0, maar Everton en Samuel Armenteros bogen de achterstand met ieder twee goals om in 1-4.
Ex-Heraclied Mike te Wierik uit Hengevelde is tegenwoordig de aanvoerder van FC Groningen.
Aftrap: zaterdag 19.45

FC Twente - FC Utrecht

Dat was in april 1977 een bijzonder duel. Twee weken eerder ging het futloze Twente ten onder bij VVV (1-0) en dat leidde tot een tirade van coach Spitz Kohn. Vooral Frans Thijssen en Arnold Mühren moesten het ontgelden. Hij noemde het duo slaapwandelaars.
De woede van Kohn sorteerde effect: FC Utrecht werd met 8-0 platgewalst. Arnold Mühren tekende voor drie treffers, Thijssen maakte er twee. Een maand later wonnen de Enschedeërs de KNVB-beker, de eerste hoofdprijs in de clubgeschiedenis.  
Aftrap: zondag 12.15
Arnold Mühren werd door Spitz Kohn met succes op scherp gezet
Arnold Mühren werd door Spitz Kohn met succes op scherp gezet © Voetbal International

FC Eindhoven - Go Ahead Eagles

Vorig seizoen won Go Ahead met 1-2 in Eindhoven. Istvan Bakx en Richard van der Venne tekenden voor de Deventer-treffers. Zowel de Eagles als Eindhoven beëindigde het duel met tien spelers. Namens Eagles kreeg Julian Lelieveld vlak voor tijd zijn tweede gele kaart. 
Aftrap: vrijdag 20.00
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.