nieuws

Scheidend burgemeester Meijer van Zwolle naast ereburger nu ook Officier in de Orde van Oranje-Nassau

Bij zijn afscheid als burgemeester van Zwolle is Henk Jan Meijer Officier in de Orde van Oranje-Nassau geworden. Hij kreeg de onderscheiding van commissaris van de Koning Andries Heidema. De stad Zwolle maakte Meijer eerder vanmiddag al ereburger.
Henk Jan Meijer krijgt de koninklijke onderscheiding voor de negentien jaar die hij burgemeester van Zwolle is geweest. Bij zijn vertrek als wethouder uit Den Haag in 2000 kreeg hij ook al een koninklijke onderscheiding. Hij werd toen Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Hoe hoort het eigenlijk met zo'n onderscheiding?

De nieuwe onderscheiding betekent niet dat Henk Jan Meijer voortaan 'behangen' met versierselen ten tonele kan verschijnen. Een belletje naar de Kanselarij der Nederlandse Orden leert dat het om een bevordering binnen dezelfde orde gaat. Dat houdt in dat de gedecoreerde voortaan de hoogste graad van zijn of haar orde mag dragen. Het 'oude' lintje, in het geval van Henk Jan Meijer komt uiteindelijk weer terug bij de Kanselarij.
Wanneer krijgt iemand twee keer een onderscheiding? Een bevordering binnen een ridderorde, bijvoorbeeld in de Orde van Oranje-Nassau, is alleen mogelijk als er sprake is van nieuwe maatschappelijke verdiensten met een grotere uitstraling sinds de vorige benoeming. Ook moet er enige tijd zijn verstreken, meldt de Kanselarij. 

Eigen bier

Ook kreeg Henk Jan Meijer op zijn afscheidsreceptie een bijzonder eerbetoon: een eigen biertje met de naam en beeltenis van Meijer. Het etiket is ontwikkeld door nachtburgemeester Jeroen van Doornik en het drankje werd in het geheim gebrouwen door de afdeling Zwolle van Koninklijke Horeca Nederland (KHN). 
De typische karaktertrekken van de burgemeester zouden zijn te proeven in het biertje. "Het is verrassend, geen oppervlakkige alleman vriend, maar krachtig en genuanceerd. Een bier waar je eerst even aan moet wennen, maar hoe meer je ervan proeft hoe meer je het gaat waarderen en… hoe vrolijker je ervan wordt", vertelt de voorzitter van afdeling Zwolle KHN. 
De komende weken is het biertje bij verschillende horecagelegenheden in Zwolle te verkrijgen. 
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.