Staphorsters leggen krans bij herdenkingsmonument in Neuengamme

Een gezelschap van ruim 50 Staphorster mannen en vrouwen heeft vanmorgen een krans gelegd bij het herdenkingsmonument van het voormalig concentratiekamp Neuengamme in Duitsland. 

Staphorst herdenkt vandaag dat het 75 jaar geleden is dat bij een razzia in de Tweede Wereldoorlog twintig mannen uit het dorp werden opgepakt en in het concentratiekamp Neuengamme terechtkwamen. Geen van de mannen overleefde het concentratiekamp. 

De razzia was een wraakactie van de Duitse bezetter die daarmee een aanslag op een commandant van een nabijgelegen legerplaats wilde vergelden.

In het Staphorster gezelschap dat een krans legde en de namen en foto's van de slachtoffers bij het monument plaatste is een hoogbejaarde vrouw die alle opgepakte dorpelingen persoonlijk kende. Onder hen waren twee onderwijzers en veel middenstanders.

Het gezelschap krijgt vandaag nog een rondleiding door het concentratiekamp en keert later op de dag met de bus terug naar Staphorst.

Wil je weten wat er in Overijssel gebeurt tijdens het lustrumjaar? Ga naar de vrijheidspagina voor dagelijkse updates of check Overijssel Viert Vrijheid voor evenementen.

Deel dit artikel: