nieuws

Een jongensboek: Oscar opent eigen stadsbrouwerij in Enschede

Zes jaar geleden zat hij nog zonder werk op de bank, nu is hij de drijvende kracht achter de eerste stadsbrouwerij van Enschede: Oscar Moerman. Zijn brouwerij Eanske gaat aanstaande zaterdag open, in de oude portiersloge van de voormalige Polaroidfabriek.
De kleine ruimte van de portiersloge is bomvol en je kijkt je ogen uit. Grote ketels waarin het bier gebrouwen wordt, een speciale afvulmachine waar flesjes gevuld worden en zelfs een etiketteermachine. Oscar Moerman doet het allemaal zelf, brouwen, vullen en verkopen. 
Een van de speciaalbieren van de stadsbrouwerij
Een van de speciaalbieren van de stadsbrouwerij © RTV Oost
Oscar dweilt de vloer van de brouwerij nog een keer. "Tachtig procent van de tijd ben je eigenlijk aan het schoonmaken als brouwer," verzucht hij. Maar hij glundert ook als hij rondkijkt. "Bierbrouwen is helemaal hot. En Enschede is een grote stad, dus ze verdient een eigen stadsbrouwerij."

Van hobby naar ondernemen

"Toen ik thuis kwam te zitten dacht ik echt: 'wat ga ik nou doen?' Maar bierbrouwen is mijn hobby, dus waarom niet gewoon beginnen?" En dat bleek een schot in de roos, want na een paar jaar zoekt een private investeerder hem op. "Of ik niet samen met hem een brouwerij wilde beginnen."
Echt geld verdienen zit er nu nog niet in met de stadsbrouwerij, zegt Oscar. En voor het vullen van de flesjes en het verpakken met de dozen heeft hij nog veel hulp nodig van vrijwilligers. Maar uiteindelijk moet het gaan lopen, ook omdat er in de brouwerij proeverijen en rondleidingen gegeven worden.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.