nieuws

Verstopt Middeleeuws pleintje in Steenwijk wordt historische ontmoetingsplek

Het terrein waar de middeleeuwse bestrating is gevonden
Het terrein waar de middeleeuwse bestrating is gevonden © RTV Oost Jolande Verheij
Het is waarschijnlijk het oudste nog bewaarde stukje van Steenwijk, het pleintje uit de dertiende eeuw dat tevoorschijn kwam na de sloop van een school. Dankzij inzet van de historische vereniging wordt het pleintje bewaard én weer zichtbaar gemaakt voor publiek.
Vandaag is de gemeente begonnen met de aanleg van een ontmoetingsplek. Op de oude keitjes, waar 700 jaar geleden ook al mensen liepen en paard en wagens de stad in gingen.
Sfeerimpressie van het Middeleeuwse pleintje
Sfeerimpressie van het Middeleeuwse pleintje © gemeenrte Steenwijkerland

"Op de knieën"

Hendrik Grooters van de Historische Vereniging in Steenwijk heeft samen met collega's weken op de knieën gelegen om onderzoek te doen naar het middeleeuwse stratenpatroon. De betonnen fundamenten van de school die er stond lopen er wel dwars doorheen, toch is nog duidelijk te zien waar de straten, stoepen en karrensporen liepen. 
Na de sloop van de school waren er plannen voor nieuwbouw. Grooters is blij dat de gemeente nu toch het middeleeuwse pleintje zichtbaar maakt. "Dit heeft een hoge gevoelswaarde. Vroeger was het bij de gemeente vaak 'sloop maar, sloop maar', maar dit blijft bewaard, ook voor de jeugd."

Ontmoetingsplek

Er komt geen nagemaakt stukje Middeleeuwen. Wel wordt de oude bestrating hersteld en komt er een ontmoetingsplek met historisch besef voor de buurt met banken, een speelplek en groen.
Op de betonnen keerwand van de stadswal komt een kunstwerk dat verwijst naar de geschiedenis. Half oktober kan het pleintje in gebruik worden genomen.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.