nieuws

Wethouder in Hengelo overleeft motie van wantrouwen om Hijschkamer

Wethouder Bas van Wakeren heeft gisteravond in een spoeddebat in de gemeenteraad van Hengelo een motie van wantrouwen overleefd van CDA en PvdA. Aanleiding voor de motie van de raadsfracties is de manier waarop de gemeenteraad geïnformeerd werd door de wethouder over de kosten van de veelbesproken Hijschkamer.
De Hijschkamer is het gebouw dat op het Hengelose marktplein moest komen voor zo'n 2,7 miljoen euro. Begin april werden de plannen uit de doeken gedaan, vlak voor de zomer bleek dat de kosten fors hoger lagen, waarna de stekker uit het project ging. CDA en PvdA vinden dat de informatie over de overschrijding van het budget te laat richting de gemeenteraad is gegaan. 

Lees ook: Hijschgebouw op markt in Hengelo blijkt financieel niet haalbaar

Fel debat

De gemoederen liepen hoog op tijdens het spoeddebat, een aantal partijen gaf het CDA en PvdA op bepaalde punten gelijk, maar de meeste vonden de motie van wantrouwen te zwaar, zoals Onno Fiechter VVD-fractievoorzitter: "We zouden graag sommige dingen anders gezien hebben, maar wethouder Van Wakeren mag nog niet weg, hij heeft juist nog heel veel te doen."
"Het college zegt transparant en open bestuur als belangrijke opdracht te zien", zegt CDA-fractievoorzitter Hanneke Steen. "Daar past het zo laat informeren van de gemeenteraad niet bij." Toen bleek dat de motie van wantrouwen het niet ging halen aan het eind van de avond, kozen CDA en PvdA ervoor om de motie alsnog in te trekken. 

Waarschuwing

Het vertrouwen blijft dus in Van Wakeren, wel waarschuwden verschillende partijen de wethouder om snel aan het werk te gaan met het Marktplein en goed te luisteren naar burgerinitiatieven zoals 'Bos op het Plein'. Raadslid Daals van Burgerbelangen bijvoorbeeld: "De stad wacht op initiatief en samen met de stad moet u het gaan doen. We verwachten dat we op hele korte termijn een procesvoorstel gaan krijgen."
Wethouder Van Wakeren reageerde verrast op de motie van wantrouwen. Hij zegt altijd op tijd en transparant de raad geïnformeerd te hebben over financiële cijfers. Wel gaf hij toe dat hij achteraf kritischer had moeten zijn op de financiële onderbouwing van de plannen voor de Hijschkamer. Hij geeft aan daar voor de toekomst lering uit te trekken.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.