Daarle en Hoge Hexel beleven wapendropping van 75 jaar geleden opnieuw

In de nacht van 11 op 12 september 1944 is de spanning te snijden in het Hexelsche Flier. De jongemannen en vrouwen van de verzetsgroep, onder leiding van kapitein Lancker, hebben zojuist de codezin van Radio Oranje gehoord. 'Bericht voor Groote Jan…' Hét sein om met de lampen het veld in te trekken en te wachten op de dropping van wapens en mogelijk parachutisten.

De dropping werd vanavond precies 75 jaar later en op precies dezelfde plek nagespeeld. De Daarlese toneelvereniging nam het initiatief om een openluchtspel op te voeren. Dit weer naar aanleiding van een hernieuwde uitgave van het boek over de verzetsgroep rondom Daarle en Hoge Hexel.

Keep them Rolling, muziekkorpsen, drones, een vliegtuig uit WOII, ’n doedelzakkenband, veteranen en tal van andere vrijwilligers werken mee aan dit indrukwekkende openluchtspel. Zelfs de inspannende rol van verzetspaard Piet wordt niet vergeten. De organisatie probeert zo weinig mogelijk concessies te doen aan het boek.

Bekijk de video met fragmenten van de dropping:

Volgende generatie

Schoolkinderen uit de dorpen Daarle en Hoge Hexel woonden de voorstelling ook bij, omdat de organisatie de lokale geschiedenis door wil geven aan de volgende generatie. Inmiddels is 'Bericht voor Groote Jan' het gespreksonderwerp in Daarle en Hoge Hexel. Velen hadden niet verwacht dat er zo’n run op de toegangskaarten zou zijn. En daarom waren er ook velen diep teleurgesteld, want binnen enkele dagen waren alle kaarten weg. 

Meer verhalen over oorlog en bevrijding vind je op onze vrijheidspagina. Wat er verder in Overijssel gebeurt vanwege 75 jaar vrijheid lees je op de pagina van Overijssel Viert Vrijheid. Veel activiteiten zijn helaas vanwege het coronavirus geschrapt.

Meer over dit onderwerp:
75 jaar vrijheid Salland Regio Almelo Nieuws
Deel dit artikel: