nieuws

Ankie is zelfmoordpreventieconsulent en geeft advies hoe je sombere jongeren kunt helpen

Zelfdoding is de belangrijkste doodsoorzaak onder jongeren tussen de 10 en 30 jaar
Zelfdoding is de belangrijkste doodsoorzaak onder jongeren tussen de 10 en 30 jaar © GettyImages
Zelfmoordpreventieconsulent, dat is Ankie Bergsma bij zorginstelling Mediant in Enschede. Ze hoopt door adviezen en trainingen over zelfmoordpreventie te geven het aantal zelfdodingen terug te dringen. Volgens haar is één ding essentieel: "Praat erover."
Zelfdoding is namelijk de belangrijkste doodsoorzaak bij jongeren tussen de tien en dertig jaar. Het aantal jongeren dat zelfmoord pleegt blijft toenemen. Dat wil Mediant een halt toeroepen. Scholen kunnen de Enschedese zorginstelling om advies vragen. "Scholen zitten met de handen in het haar. Ook wijkcoaches en sportclubs. Ze weten niet om te gaan met sombere jongeren", legt Ankie uit.

Welke rol kunnen wijkcoaches, sportclubs en scholen spelen?

"Door simpelweg het gesprek met de jongeren aan te gaan. Het klinkt misschien een beetje eng. Sommige mensen durven er niet over te praten omdat ze bang zijn anderen juist op ideeën te brengen, maar het helpt juist."

Hoe snijd je zo'n zwaarbeladen onderwerp aan als ik me zorgen maak over iemand?

"Dat hoeft niet moeilijk te zijn. Als jij je zorgen maakt over iemand, vraag dan gewoon hoe het gaat of naar de thuissituatie. Dat is de eerste stap." 
"Scholen wisten ons al te vinden voor advies, maar het kan beter. Daarom hebben we nu een naam en gezicht aan dit onderwerp gekoppeld. Zo hopen we het vragen van advies laagdrempeliger te maken."

Pubers kampen vaker met problemen, hoe onderscheid je 'puberproblematiek' van suïcide gedachtes?

"Ik denk dat je dat wel herkent. Pubers lopen tegen heel veel aan en hebben daarom veel coaching nodig. Het is fijn voor ze als je ze helpt ordenen, dat je met ze meedenkt en aanhoort waar ze meezitten."
Heb jij zelf hulp nodig?
Dan kun je contact opnemen met Stichting 113 Zelfmoordpreventie via 0900 0113 (24/7 bereikbaar) en 113.nl
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.