Verdachte bijna fatale steekpartij Kampen: 'Ik wilde hem slicen'

Tegen een 20-jarige Amsterdammer is tweeënhalf jaar gevangenisstraf geëist voor het neersteken van een portier van club Fatih in Kampen met een 'Rambo-mes'. Dat gebeurde afgelopen mei nadat de Amsterdammer met twee vrienden uit de club was gezet, omdat ze drugs zouden hebben gebruikt. De Amsterdammer heeft de steekpartij bekend.

Nadat ze op straat waren gezet, riepen de jongens nog het één en ander richting de bewaking van de uitgaansgelegenheid. Ze voelden zich onheus bejegend. Bij de scheldpartij werden flink wat krachttermen gebruikt, waaronder het woord 'kanker'. Dat stond een vrouw op straat niet aan en ze sprak de Amsterdammers er op aan. Er ontstond een discussie, waarbij de verdachte Amsterdammer de vriend van het meisje een klap gaf.

Disrespect

De bewaking van club Fatih besloot om in te grijpen en trok de verdachte Amsterdammer aan zijn capuchon naar achteren. Vervolgens werd een van zijn vrienden geslagen door de bewaker. "Ik voelde disrespect", zegt de verdachte. "Ik begon te trillen van woede en wilde hem slicen." Voor hij het wist had hij een 'Rambo-mes' in zijn hand. Die had hij meegenomen in zijn zak. Met het mes stak hij de bewaker in de borst.

De bewaker overleefde ternauwernood. "Als hij een paar millimeter verderop was geraakt, had hij het niet na kunnen vertellen", zegt de officier van justitie. "Het is een wonder dat hij nog leeft." Justitie wil dat de Amsterdammer wordt veroordeeld voor poging tot doodslag, want "iedereen weet dat als je iemand steekt in de buurt van het hart, dat diegene kan overlijden."

Kliniek

Strafverzwarend telt mee dat het in het uitgaansgebied van Kampen is gebeurd. "Mensen moeten daar zorgeloos uit kunnen gaan, plezier kunnen beleven", zegt het OM.

Uit onderzoek blijkt dat de Amsterdammer verminderd toerekeningsvatbaar is. Hij heeft een ontwikkelingsachterstand. "Daar moet hij aan geholpen worden in een kliniek", zegt het OM. Volgens zijn advocaat staat de Amsterdammer open voor therapie.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Deel dit artikel: