nieuws

Expeditie Oost: Een juweel van een wielermuseum

Antiek wielerpetje
Antiek wielerpetje © Bert Eeftink
Een imposante collectie wielershirts, bidons, petjes, krantenartikelen en andere relikwieën. En dat op een paar vierkante meter. Dat is het eerste Twents Wielermuseum in een notendop. Eigenaar Erik Jan Jansen uit Enschede, zelf een fervent fietser, vergaarde de spullen de afgelopen vijftien jaar. Zijn collectie is ondergebracht in een schuurtje achter zijn huis. "Wat een rotzooi", verzucht zijn vrouw soms. Maar Erik Jan kan wegdromen in zijn eigen wielerparadijsje. "Elk museumstuk heeft een verhaal."
Bijvoorbeeld de rood-wit-blauwe kampioenstrui van Jos Lammertink. De "Reus van Wierden" won het tricot in 1986, toen hij de befaamde Joop Zoetemelk in de sprint klopte. Het kleinood hangt nu als trots museumstuk op een hangertje. Erik Jan Jansen: "Ik krijg heel veel spullen van wielrenners en oud wielrenners. Laatst nog een paar dozen met gebruikte bidons. Of ik daar blij mee ben? Natuurlijk!"
Expeditie Oost: 1ste Twents Wielermuseum

Wollen shirts

Het eerste Twents Wielermuseum lijkt werkelijk uit zijn voegen te barsten. Overal hangt of staat wat. Van een recent etenstasje van de ploeg Jumbo-Visma tot prachtige wollen wielershirts uit de jaren zestig. "Als mensen willen komen kijken, kunnen ze via mijn Facebookpagina een afspraak maken", zegt Erik Jan. De entreeprijs? "Het liefst heb ik dat ze weer wat nieuws meebrengen voor het museum. Want deze verzameling is natuurlijk nooit af."
Museumdirecteur Erik Jan Jansen
Museumdirecteur Erik Jan Jansen © Bert Eeftink
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.